2017. április 27.
Zita napja van

HALÉTELEK > Tengeri halak és a tenger gyümölcsei

A lazac az egyik legfinomabb tengeri hal, amelynek elkészítése gyors és egyszerű, de fontos, hogy megőrizzük a patkók szépségét is.


Fotó: Hemző Károly

Lazacszeletek
kaprimártásban

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 lazacpatkó (200 g/db)
  • 1/2 citrom leve
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. kapribogyó
  • 5-6 szál petrezselyem
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 dl főzőtejszín

1. A lazacpatkókat leöblítjük, „szárukat” zsineggel összeketözzük, hogy sütés közben ne nyíljanak szét, meghintjük néhány csepp citromlével (ez különösen fontos a lazac esetében, mert egyfelől nagyon átható a szaga, másfelől törékeny a húsa, és a citrom megakadályozza, hogy szétessen). A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát vékony karikákra gyaluljuk. A kapribogyót leszűrjük, a petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, mindkettőt finomra vágjuk.

2. Papírkendővel felitatjuk a nedvességet a halról. Zsiradék nélkül felhevítünk egy nagyobb teflon serpenyőt (a lazacnak eredendően zsíros-olajos a húsa, nem szükséges további zsiradék a sütéshez!), beletesszük a patkókat, meghintjük sóval és frissen őrölt borssal. Élénk tűzön mindkét oldalukat pirosra sütjük (mindössze 2+1 perc!), majd papírkendőre szedve felitatjuk róluk a zsiradékot, és alufóliával letakarva vagy kitámasztott ajtajú sütőben (legfeljebb 80 °C-on) melegen tartjuk.

3. A serpenyőbe dobjuk a vajat/margarint, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a kapribogyót és a petrezselymet, felöntjük a borral, majd a tejszínnel, és mártássűrűségűre beforraljuk (2-3 perc). Ízlés szerint utánasózzuk, néhány tekerésnyi őrölt borssal illatosítjuk.

4. Lehántjuk a zsineget a lazacpatkókról, tálra rendezzük őket, részlegesen bevonjuk a forró mártással, és petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk. Párolt vegyes zöldség, petrezselymes burgonya illik hozzá.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc

Energiatartalom:

310 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tonhalas-rukolás
pulykarolád – hideg

Spenótos-
lazacos gnocchi

Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel

Citromos-zöldséges
halleves

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Krumplipüré-
sütőtök köret

Tonhalas-tojásos
krumplisaláta

Céklás-burgonyás
heringsaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Kaviáros-joghurtos
céklakrémkehely

Halszeletek almás
uborkamártásban

Tonhalas-babos
paradicsomsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: