2017. január 19.
Sára napja van

EGYTÁLÉTELEK > Fazékban

A fasírtocskákkal gazdagított, babbal és a rizzsel készülő tartalmas egytálétel
a kreol konyha egyik ékessége. Eredetileg több-, de legalább kétféle babból főzik,
és a csípősségéről nevezetes cayenne-i borssal, illetve chilipaprikával sem takarékoskodnak. A markáns ízek kedvelői biztosan örömüket lelik majd benne.


Fotó: Hemző Károly

Babos-rizses
húsgombócok

Hozzávalók 4 személyre:

  • 300 g száraz fehér bab
  • 150 g száraz vörös bab
  • 300 g darált hús
  • 1 tojás
  • só, bors
  • cayenne-i bors
  • 2 ek. olaj
  • 2 közepes fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 3 szál szárzeller
  • 1 karcsú szál póréhagyma
  • 1 piros húsú paprika
  • 100 g hosszú szemű rizs
  • 1 doboz felaprózott konzervparadicsom (400 g)
  • 3-4 szál petrezselyem vagy bazsalikom

1. A kétféle babot előző este átválogatjuk, megmossuk, tálba csúsztatjuk, felöntjük 2 liter hideg vízzel.

2. Másnap összedolgozzuk a darált húst a tojással, ízlés szerint sóval és cayenne-i borssal, apró gombócokat formálunk belőle, és nagyobb-mélyebb serpenyőben vagy wokban felhevített olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük (5 perc), félretesszük.

3. A húsgombócok sütőzsiradékában megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a kétféle leszűrt babot, a babérlevelet, valamint az áztatóvíz felét, és félrebillentett fedő alatt félpuhára főzzük (20 perc).

4. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A szárzellert és a pórét felkarikázzuk, a paprikát vékony csíkokra szeljük, majd a babhoz adjuk, kissé megsózzuk, és az egészet puhára főzzük (további 20-25 perc).

5. A rizst forrásban lévő, enyhén sós, bő vízbe szórjuk, fedő nélkül 12 percig főzzük, leszűrjük, végül a paradicsommal és a húsgombócokkal együtt a babhoz adjuk. Lazán összekeverjük, utánasózzuk, borsozzuk (az étel alapíze enyhén csípős), további 10 percig főzzük. Az ételt mélyebb tálba szedjük, finomra vágott petrezselyemmel és/vagy bazsalikommal megszórva tálaljuk.

Tippek:

– Készíthetjük konzerv babfélékből is, 2 doboz fehér és 1 doboz vörös kidney bab szükséges hozzá, amelyeket felhasználás előtt szűrőtálba csúsztatunk (a konzervlé nem jó és nem is gusztusos!), bő, hideg vízzel leöblítünk, a többi ugyanaz.
– Adhatunk az ételhez még 1 kis doboz leöblített, lecsepegtetett kukoricakonzervet is.
– Remek vendégváró (kivált, ha borozgatásra várjuk vendégeinket): a kész ételt lefedjük alufóliával, és a sütőben átforrósítjuk.

Italajánlat:

Könnyű vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra
+12 óra áztatási idő

Energiatartalom:

495 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mexikói fasírt

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Cézár-saláta
paradicsommal

Káposztás-
paradicsomos csirkecomb

Csípős kukoricaleves

Avokádókrém
paprikaladikban

Tésztában sült
vagdalt

Kolumbusz-saláta

Waldorf-saláta

Körtés-diós
zellersaláta

Tatárbifsztek

Húsos
lilahagymatorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: