2017. november 23.
Kelemen napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Bár a légifuvarozás manapság mindenkor és mindenhová eljuttatja a friss zöldségeket és gyümölcsöket, azért mégiscsak az a legüdvösebb, ha a szezonnak
megfelelő alapanyagokat részesítjük előnyben. Soha jobbat egy téli sertéssültnél,
amelyet az aszalt szilva és a sült alma édes-fanyar íze nemesít.


Fotó: Hemző Károly

Aszalt szilvával
töltött sertéskaraj

Hozzávalók 4 személyre:

  • 100 g aszalt szilva
  • 4 szegfűszeg
  • kisujjnyi fahéj
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 600 g kicsontozott sertéskaraj
  • só, bors
  • 2 ek. olaj
  • 1 közepes fej hagyma
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 1 kk. szárított rozmaring
  • 4 közepes alma
A
B
C
D
E
F
G

1. Az aszalt szilvát megmossuk. A szegfűszeggel és a fahéjjal felforraljuk a bort, a szilvára öntjük, 1 órán át áztatjuk benne. A húst leöblítjük, szárazra törölgetjük, majd vékony, hosszú pengéjű késsel középen felszúrjuk úgy, hogy a „túlsó” végét ne lyukasszuk ki. Fakanálnyéllel kitágítjuk a nyílást (A), a húst pedig bedörzsöljük egy kevés sóval. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymákat elnegyedeljük.

2. Az aszalt szilvát leszűrjük (B), kimagozzuk és a felszúrt húsba tömködjük (C). A nyílást fogvájóval vagy hústűvel betűzzük (D), a húst sonkaszerűen megkötözzük (E). Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és hirtelen körbesütjük, megkapatjuk benne a húst (F).

3. Mélyebb sütőedénybe emeljük, tetejére locsoljuk a forró olajat, majd mellédobjuk a fokhagymagerezdeket és a hagymát, meghintjük a rozmaringgal és néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal. Aláöntünk egy kevés vizet, alufóliával betakarjuk, majd közepesen meleg sütőben (180 °C) kb. 1 órán át pároljuk. Ha átsült (tűpróba!), levesszük a húsról a fóliát, és saját levével locsolgatva pirosra sütjük (további 20-25 perc).

4. Amikor pirítani kezdjük a húst, megmossuk az almákat, nagyságuktól függően elnegyedeljük-nyolcadoljuk őket, magházukat kiemeljük, majd a felhevített vajban/margarinban, közepes tűzön mindkét oldalukat piros-barnára sütjük (G). Fedő alatt melegen tartjuk.

5. A húst vágódeszkára emeljük, alufóliával betakarva 10 percig pihentetjük, aztán lehántjuk róla a zsineget, kihuzigáljuk belőle a fogvájókat, majd nem túl vékonyan felszeleteljük, tálra fektetjük, és köréjük rendezzük az almákat. Szerecsendióval illatosított burgonyapüré illik hozzá. A teljesen zsírtalanított pecsenyaaljat-mártást külön csészében-tálkában kínáljuk.

Tippek:

– Az aszalt szilva mennyiségét megemelhetjük személyenként 100 g-ra, majd a töltésből kimaradt szilvát tálalás előtt átforrósítjuk 3 dl felére beforralt vörösborban.
– Süthetjük az almákat sütőben is: az almákat megmossuk, szárazra töröljük, kisebb sütőedénybe ültetjük, és a hús pirításával egyidejűleg (elegendő a 20-25 perc) fonnyadtra-puhára sütjük.
– Még mutatósabb, ha a burgonypürét csillagcsőrös habzsákba szedjük, és dundi rózsákat-fészkeket formálva tálaljuk.

Változatok:

Készíthetjük pulyka- vagy csirkemellből is: a pulykamellet a sertéskarajhoz hasonóan egyben töltjük meg; a csirkemelleket vastagabbik oldalukon felszúrjuk, megtöltjük, majd betűzzük a nyílást. Mindkét szárnyas húsán tanácsos meghagyni a bőrt, így olaj hozzáadása nélkül süthetjük meg (ellenkező esetben nagyon kiszáradnak!).

Italajánlat:

Száraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

378 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-zöldséges
heringsaláta

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Almás-narancsos
céklasaláta

Waldorf-saláta

Húsos
lilahagymatorta

Fasírtmuffin

Sajtos-sonkás
papucs

Krémsajtos-
olívás papucs

Tatárbifsztek

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Illatos hússal
töltött cukkini
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: