2017. április 28.
Valéria napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Ki gondolná, hogy a ma ismert mintegy 115 féle burgonya őse, a „papa”,
avagy a „földi alma”, a 8000 éves perui sziklareliefek bizonysága szerint,
szinte a történelem előtti időktől ismert, míg Európában csak alig 250 éve...


Fotó: Hemző Károly

Hússal töltött
burgonyaladik

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 közepes burgonya (kb. 1 kg)
  • 1 kk. köménymag
  • 1 babérlevél
  • só, bors
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 80 g trappista sajt
  • 200 g darált sertéshús (lapocka)
  • 1 tojás + 1 tojássárgája
  • 1 kk. enyhén csípős mustár
  • 1/2 kk. édes-nemes pirospaprika
  • 1 csipet szárított kakukkfű
  • diónyi vaj/margarin a tálhoz
  • 200 g tejföl

1. A burgonyákat alaposan megmossuk-megsikáljuk, majd a köménymaggal, babérlevéllel és 1 ek. sóval ízesített vízben puhára főzzük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük és felaprózzuk. A sajtot megreszeljük.

2. A burgonyát leszűrjük, meghámozzuk, kissé hűlni hagyjuk. A darált húshoz adjuk a hagymát és a fokhagymát, a tojást, mustárt, pirospaprikát, kakukkfüvet, a reszelt sajt felét és a petrezselymet, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk.

3. Vajjal/margarinnal kikenünk egy csinos tűzálló tálat. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A burgonyák tetejéről levágunk egy vastagabb, aljukról pedig egy vékonyabb szeletet (hogy ne billegjenek), belsejüket kivájjuk. A burgonyadarabkákat villával megtörjük, a húsmasszához keverjük, majd a burgonya-ladikokba töltjük, végül tetejükre illesztjük a kalapkájukat.

4. A tűzálló tálba rakosgatjuk őket, alufóliával betakarva 25 percig sütjük. A tejfölben elkeverjük a tojássárgáját és egy kevés sót, megkenjük vele a burgonyakalapkákat, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és fólia nélkül további 15-20 percig, pirulásig sütjük. Petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk, mert igazán csak frissen jó! Vegyes idénysalátát, ecetes savanyúságot kínálhatunk hozzá.

Tippek:

A burgonyát akár előző nap is megfőzhetjük, hideg vízzel lehűtött levében hagyjuk kihűlni, leszűrjük, majd lefedjük, hidegen tartjuk, és csak felhasználáskor hámozzuk meg. Óvatosan-ügyesen vájjuk ki a belsejét, mert a kihűlt burgonya (magas keményítőtartalmánál fogva) törékeny. Ha mégis elrepedne, semmi baj: 1 szelet bacont tekerünk köré, és megtűzzük fogvájóval, a többi ugyanaz.

Változatok:

Kedvünk és fantáziánk szerint tölthetjük a ladikokat szárnyasmájjal, túróval, juhtúróval, sajtfélékkel, párolt zöldségekkel, finom maradékokkal stb.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

533 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Karalábé-retek-
rucola saláta

Kenyértorta
pizzasütő módra

Almás-gombás
rakott krumpli

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Tésztával töltött
padlizsán

Spenótos
rakott krumpli

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Rokfortos-körtés
céklasaláta

Babos zöldségragu
polentával

Spenótos
palacsintatorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: