2017. november 23.
Kelemen napja van

LEVESEK > Krémlevesek


Fotó: Hemző Károly

Almás-tormás
céklaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g apró szemű cékla
  • 1/2 kk. köménymag
  • só, bors
  • 2 savanykás alma
  • 1 ek. citromlé
  • 5 dl szűrt almalé
  • 1 ek. zöldséges ételízesítő
  • 1 ek. reszelt ecetes torma
  • 3 ek. tejföl
  • 8-10 szál snidling
  • 2 ek. balzsam- vagy vörösborecet
  • 1 csipet kristálycukor
  • 2 szál kapor

1. A céklát 10 percre beáztatjuk langyos vízbe, alaposan megsikáljuk, majd héjában, egy kevés sóval és köménymaggal ízesített vízben puhára főzzük (30 perc). Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk, kissé hűlni hagyjuk. 1 céklát apró kockákra vágunk és félreteszünk, a többit nagyjából felaprózzuk.

2. Az egyik almát meghámozzuk és szálasra reszeljük, a másikat hámozatlanul apróra felkockázzuk, meglocsoljuk a citromlével és félretesszük a díszítéshez. 1/2 liter vizet felforralunk az almalével és az ételízesítővel, beledobjuk a felaprózott céklát és a reszelt almát, fedő nélkül 5 percig főzzük.

3. Elkeverjük a tormát a tejföllel és a finomra vágott snidlinggel. A levest botmixerrel péppé zúzzuk, a balzsamecettel, a cukorral, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük, felforraljuk (a leves alapíze édes-savanykás).

4. Tálaláskor minden tányér aljára 1-1 ek. tormával elkevert tejfölt simítunk, rámerjük a forró levest, végül a félretett cékla- és almakockákkal, valamint a kaporral díszítve kínáljuk. A csípős ízek kedvelői egy kevés chiliporral vagy cseresznyepaprikával is gazdagíthatják. Fokhagymás vajban pirított bagett-/kiflikarikákat, zsemlekockákat kínálhatunk mellé. Mélyhűthető!

Tippek:

Ha a céklát előre megfőzzük, mindössze 20-25 perc alatt elkészül.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

132 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Orosz
csirkehússaláta

Halszeletek almás
uborkamártásban

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Körtés-diós
zellersaláta

Csirkés
Waldorf-saláta

Céklakrémleves
palacsintametélttel

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Diós-hagymás
céklasaláta

Almás-narancsos
céklasaláta

Sült alma-
cékla köret

Céklás-burgonyás
heringsaláta

Kaviáros-joghurtos
céklakrémkehely
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: