2019. február 24.
Mátyás napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek

Könnyű, mutatós és nagyon finom desszert, a krémet előre el lehet készíteni, de a gyümölcsöt csak közvetlenül grillezés előtt tegyük a tetejére, mert esetleg levet ereszt és elfolyósítja!


Fotó: Hemző Károly

Pisztáciás
narancsgratin

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 narancs
  • 1 kk. vaj/margarin
  • 3,5 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 80 g kristálycukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 púpozott ek. vaníliás pudingpor
  • 4 ek. narancs- vagy mandulalikőr
  • 16 szem cukrozott cseresznye
  • 1 ek. porcukor
  • 1 ek. natúr, vágott pisztácia

1.   A narancsokat megmossuk, meghámozzuk, kifilézzük, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül ékelő mozdulatokkal kivágjuk a gyümölcshúst. Kikenünk vajjal/margarinnal 4 lapos, tűzálló tálkát.

2. A tejet felforrósítjuk. Habosra keverjük a tojássárgákat a kristálycukorral és a a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a pudingport, apránként a forró tejet, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve sűrűsödésig főzzük (mikróban vagy gőz fölött biztosan nem kap oda!). Jéghideg vízfürdőbe állítjuk, gyakran megkeverve langyosra hűtjük, végül belekeverjük a likőrt.

3. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra vagy felhevítjük a sütőben lévő grillbetétet. A tálkák aljára simítjuk a krémet, forgószerűen tetejükre rendezzük a naracsgerezdeket, 4-4 szem cukrozott cseresznyével vidámítjuk, végül megszórjuk a porcukorral és a pisztáciával. Forró sütőben 7-8, grillsütőben 2-3 percig, azaz csak addig sütjük, amíg a cukor egy kissé megpirul. Melegen, de nem tűzforrón tálaljuk.

Italajánlat:

Desszertborok, félédes vagy édes pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

423 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ringlis
töltött tojás

Spenótos papucs

Fasírtmuffin

Tatárbifsztek

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Tonhalas
krumplisaláta

Téli
vitaminsaláta

Burgundiai
rokfortos körte

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Narancskrémleves

Pecsenyelibamáj-
pástétom
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: