2018. április 21.
Konrád napja van

SÜTEMÉNYEK > Olajban sültek, fánkok

Az egyik legfinomabb – igaz, sok tojással készülő –, pillekönnyű fánk, amelyet valaha kóstoltam. Ez a fahéjjal illatozó, baracklekvárral-dióval töltött változat voltaképpen az egyszerű, klasszikusnak mondható, úgynevezett szalagos fánk édestestvére, és egyetlen hibája van: nem lehet belőle eleget sütni, pedig igyekeznünk kell, mert mindjárt vége a farsangnak... Mielőtt azonban a fánk készítéséhez fognánk, érdemes figyelmesen elolvasni az alapreceptnél leírt tudnivalókat is!


Fotó: Hemző Károly

Baracklekváros-
diós fánk

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • A tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 1,25 dl tej
  • 1 kk.+60 g kristálycukor
  • 40 g élesztő
  • 110 g vaj/margarin
  • 6 tojássárgája
  • 2 egész tojás
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 2 ek. rum
  • Továbbá:
  • 1 tojás
  • 200 g sűrű sárgabaracklekvár
  • 20 g felezett dió
  • olaj a sütéshez
  • fahéjas porcukor a szóráshoz

1. A felsorolt hozzávalókból, a farsangi fánkról szóló alaprecept szerint elkészítjük a tésztát.

2. Miközben a tészta kel, a töltelékhez 1 tojást kettéválasztunk, sárgáját összekeverjük a lekvárral. A tésztát lisztezett munkalapon 1 cm vastagra kinyújtjuk, és kb. 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A korongok felének közepére 1-1 kk. lekvárt púpozunk, belenyomkodunk 1-1 felezett diószemet, szegélyüket átkenjük tojásfehérjével.

3. Tetejükre illesztjük tésztakorong-párjukat, majd egy kisebb, kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kissé lenyomkodjuk, szegélyüket ujjheggyel gondosan összenyomjuk, nehogy sülés közben kifolyjon belőlük a lekvár. A fánkocskákat liszttel meghintett konyharuhára sorakoztatjuk, tetejüket beszórjuk fátyolnyi liszttel, majd konyharuhával letakarva a kétszeresükre kelesztjük (45-50 perc).

4. Nagyobb lábasban felforrósítunk háromujjnyi olajat (vigyázat, a túlhevült olajban a fánkok külseje megég, belsejük azonban nyers maradhat!). Gömbölyűre kelt felső oldalukkal lefelé az olajba tesszünk 6-8 fánkot, lefedjük, majd 3 perc múlva megfordítjuk őket, és fedetlenül a másik oldalukat is 3 percig sütjük. Szűrőkanállal többszörösen összehajtogatott papírkendőre szedve felitatjuk róluk az olajat. Kisütjük az összes fánkot, tálalás előtt megszórjuk porcukorral, és tálra csinosítva kínáljuk. Külön tálkában további felforrósított baracklekvárt, bor-/rumsodót adhatunk mellé. Bár jól viseli a mélyhűtést és melegíthető is, frissen, kissé langyosra hűlve az igazi.

Tippek:

– A diót nem egészben adjuk a lekvárhoz, hanem durvára vágva elkeverjük benne.
– A tésztahulladékot összegyúrjuk, golyókká kerekítjük, és a végén ezeket is kisütjük, amolyan klasszikus farsangi, azaz töltetlen, közepükön ujjal benyomott formára.

Italajánlat:

Pezsgő, desszertborok, forralt bor, puncs 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

3 óra

Energiatartalom:

204 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Bécsi
krumplisaláta

Hagymás rostélyos

Spárga tojásos
zöld morzsával

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

A farsangi fánkról –
alaprecept

Farsangi fánk –
klasszikus recept

Hideg
nektarinleves

Zöldségleves májgaluskával

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Sonkás táska
és stangli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: