2018. november 21.
Olivér napja van

LEVESEK > Gyümölcslevesek


Fotó: Hemző Károly

Nyári vegyes
gyümölcsleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 (bio)citrom
  • 600 g vegyes bogyós gyümölcs (meggy/cseresznye, egres, josta, ribizli stb.)
  • 2-3 nektarin vagy őszibarack
  • 1 dl félédes fehérbor vagy almalé
  • 150 g kristálycukor
  • kisujjnyi fahéj
  • 6-8 szegfűszeg
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 2 dl tejföl
  • néhány citromfű- vagy mentabóbita

1. A citromot gondosan megmossuk, 2 kisujjnyi sárga héjat burgonyahámozóval, vékonyan lehántunk róla, levét kinyomjuk és átszűrjük. A gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk-kimagozzuk, a nektarint/őszibarackot gerezdekre szeljük.

2. A gyümölcsöket lábasba csúsztatjuk, felöntjük 1 liter vízzel és a borral/almalével. Hozzáadjuk a cukrot, 1 csipet sót, a citromlét, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget, mérsékelt tűzön 2-3 percig főzzük (ne tovább, mert szétesik a gyümölcshús!).

3. A pudingport 2 dl hideg vízzel és a tejföllel simára eldolgozzuk, folyamatosan keverve a leveshez adjuk, mérsékelt tűzön felforraljuk. Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, aztán lefedjük, és legalább 3 órára a hűtőbe tesszük (legjobb, ha előző nap elkészítjük).

4. Tálaláskor a citromhéjat és a fűszereket eltávolítjuk. A levest kompótos tálkákba, erőleveses-csészékbe vagy mélytányérokba szedjük, és citromfű-/mentabóbitákkal vidámítva kínáljuk. További díszítésként tejszínhab, pirított mandulaforgács, pisztácia illik hozzá.

Tippek:

– A szezonnak megfelelően bármely más, karakteres ízű gyümölcsből, illetve befőtt/mélyhűtött változatából is készíthetjük, az a lényeg, hogy mindig legyen benne savanykás is.
– Pudingpor helyett sűríthetjük étkezési keményítővel is, ez esetben adjunk a leveshez 1-2 tasak vaníliás cukrot is.

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+3 óra hűlési idő

Energiatartalom:

338 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mazsolás borleves

Hideg
görögdinnyeleves

Hideg
szederkrémleves

Hideg szilvakrémleves
habgaluskával

Almás
csirkeleves

Hideg
eperkrémleves

Narancskrémleves

Bogyós
gyümölcsleves

Hideg meggyleves

Hideg
ribizlileves

Hideg dinnyeleves

Hideg
nektarinleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: