2018. szeptember 24.
Gellért napja van

LEVESEK > Gyümölcslevesek


Fotó: Hemző Károly

Nyári vegyes
gyümölcsleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 (bio)citrom
  • 600 g vegyes bogyós gyümölcs (meggy/cseresznye, egres, josta, ribizli stb.)
  • 2-3 nektarin vagy őszibarack
  • 1 dl félédes fehérbor vagy almalé
  • 150 g kristálycukor
  • kisujjnyi fahéj
  • 6-8 szegfűszeg
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 2 dl tejföl
  • néhány citromfű- vagy mentabóbita

1. A citromot gondosan megmossuk, 2 kisujjnyi sárga héjat burgonyahámozóval, vékonyan lehántunk róla, levét kinyomjuk és átszűrjük. A gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk-kimagozzuk, a nektarint/őszibarackot gerezdekre szeljük.

2. A gyümölcsöket lábasba csúsztatjuk, felöntjük 1 liter vízzel és a borral/almalével. Hozzáadjuk a cukrot, 1 csipet sót, a citromlét, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget, mérsékelt tűzön 2-3 percig főzzük (ne tovább, mert szétesik a gyümölcshús!).

3. A pudingport 2 dl hideg vízzel és a tejföllel simára eldolgozzuk, folyamatosan keverve a leveshez adjuk, mérsékelt tűzön felforraljuk. Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, aztán lefedjük, és legalább 3 órára a hűtőbe tesszük (legjobb, ha előző nap elkészítjük).

4. Tálaláskor a citromhéjat és a fűszereket eltávolítjuk. A levest kompótos tálkákba, erőleveses-csészékbe vagy mélytányérokba szedjük, és citromfű-/mentabóbitákkal vidámítva kínáljuk. További díszítésként tejszínhab, pirított mandulaforgács, pisztácia illik hozzá.

Tippek:

– A szezonnak megfelelően bármely más, karakteres ízű gyümölcsből, illetve befőtt/mélyhűtött változatából is készíthetjük, az a lényeg, hogy mindig legyen benne savanykás is.
– Pudingpor helyett sűríthetjük étkezési keményítővel is, ez esetben adjunk a leveshez 1-2 tasak vaníliás cukrot is.

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+3 óra hűlési idő

Energiatartalom:

338 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Kapros cseresznye-
egres leves

Hideg szilvakrémleves
habgaluskával

Hideg
ribizlileves

Hideg
szederkrémleves

Mazsolás borleves

Bogyós
gyümölcsleves

Hideg
eperkrémleves

Hideg dinnyeleves

Narancskrémleves

Hideg meggyleves

Hideg
görögdinnyeleves

Almás
csirkeleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: