2017. április 26.
Ervin napja van

Francia ételek


Fotó: Hemző Károly

Lencsesaláta
retekkel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g lencse
  • 1 közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • 8-10 szem retek
  • 1 (bio)citrom
  • 1 babérlevél
  • só, szemes bors
  • 1 ek. csípős dijoni mustár
  • rózsabors
  • 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 1 csípős hegyes paprika
  • 2 ek. pirított napraforgómag

1. A lencsét átválogatjuk, megmossuk, 1 órára beáztatjuk 1,5 liter hideg vízbe. A zöldségeket megtisztítjuk. A citromot megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk és átszűrjük. Felteszük főni az áztatólében a lencsét, hozzáadjuk a hagymát egészben, a babérlevelet, a teatojásba zárt fokhagymát és 8-10 szem borsot. Félrebillentett fedő alatt (só nélkül!) puhára főzzük (15-20 perc), majd leszűrjük és hűlni hagyjuk; a hagymát, babérlevelet és a teatojást eltávolítjuk.

2. Az újhagymát és a retket vékonyan felkarikázzuk (mindkettőből félreteszünk néhány karikát a díszítéshez), az újhagymát 15 percre kissé besózzuk. A formásabb retekszeletekkel kirakjuk egy nem túl mély tál szegélyét, a többit meglocsoljuk 1 ek. citromlével.

3. Az öntethez 2 ek. citromlét simára keverünk a mustárral, 1-2 csipet frissen őrölt rózsaborssal, a reszelt citromhéjjal, végül cseppenként az olívaolajjal.

4. A hagymát és a retket levükkel együtt a lencséhez adjuk, meglocsoljuk az öntettel, és a tál közepére halmozzuk. A hegyes paprikát vékonyan felkarikázzuk, majd a félretett hagyma- és retekkarikákkal, valamint a napraforgómaggal együtt a saláta tetejére szórjuk, de csak az asztalnál keverjük össze. Sokmagos zsemlét-kiflit adhatunk mellé.

Tippek:

Készíthetjük 2 kis doboz konzervlencséből is, amelyet felhasználás előtt ajánlatos bő hideg vízzel leöblíteni.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 1 óra áztatás

Energiatartalom:

306 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Cézár-saláta
paradicsommal

Sajtos reteksaláta

Tavaszi
vegyes saláta

Kolumbusz-saláta

Mediterrán krumplisaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Gazdag
tavaszi saláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Édeskömény-
sárgarépa saláta

Krumplisaláta
túrókrémmel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: