2017. június 25.
Vilmos napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták

Ha eddig halogattuk is, most már nem várhatunk tovább: itt
az ideje, hogy elhasználjuk az őszi-téli sütésekből megmaradt mákot.
Az almával amúgy is fantasztikus ízharmóniát alkot, hát még ha illatos
sárgabaracklekvárral is megfényezzük...


Fotó: Hemző Károly

Mákos-almás
szelet

Hozzávalók kb. 20 kockához:

  • A mákkrémhez és a rakományhoz:
  • 1-1 (bio)citrom és -narancs héja
  • 100 g natúr marcipánmassza
  • 6 ek. tej
  • 25 g vaj/margarin
  • 150 g darált mák
  • 60 g porcukor
  • 1 csapott kk. őrölt fahéj
  • 10 közepes nagyságú, savanykás alma (1,5-1,8 kg)
  • A tészához:
  • 250 g lágy vaj/margarin
  • 250 g finomított kristály- vagy sütőcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 6 tojás
  • 300 g finomliszt
  • 80 g étkezési keményítő
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 250 g tejföl
  • 5 ek. rum
  • 100 g sárgabaracklekvár
  • 30 g dió
  • fahéjas vagy vaníliás porcukor a szóráshoz

1. A citromot és a narancsot megmossuk, szárazra töröljük. A citrom héját lereszeljük, félretesszük, levét kinyomjuk és átszűrjük. A marcipánt szálasra reszeljük.

2. A tejet felforrósítjuk, felolvasztjuk benne a vajat/margarint, és a mákhoz öntjük. Belereszeljük a narancs héját, hozzáadjuk a porcukrot és a fahéjat, lefedjük, 15 percig pihentetjük, aztán összekeverjük a marcipánnal.

2. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat karalabévájóval kiemeljük, és azonnal megkenjük citromlével, hogy meg ne barnuljanak. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 35x40 cm-es peremes tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

3. A tésztához a vajat/margarint habosra keverjük a kristály-/sütőcukorral, a vaníliás cukorral, 1 csipet sóval, a félretett reszelt citromhéjjal és az egyenként hozzáadott tojásokkal. A liszthez szitáljuk-keverjük az étkezési keményítőt és a sütőport, a tejföllel felváltva a masszához adjuk, végül beledolgozzuk a rumot.

4. A tepsibe simítjuk a masszát úgy, hogy a széleken kissé vastagabb legyen (így sülés közben kevésbé púposodik fel a közepe). Az almákat papírkendővel szárazra töröljük, üregükkel fölfelé, szép szabályosan a masszába nyomkodjuk, megtöltjük a mákkrémmel, és kb. 1 órán át sütjük (tűpróba!)

5. A lekvárt felforrósítjuk, fém szitakanálban áttörjük, vékonyan megkenjük vele a sütőből kivett, forró sütemény tetejét, és megszórjuk a darabosra vágott dióval. Hagyjuk teljesen kihűlni, aztán sütőpapírostul deszkára emeljük, és nagyobb kockákra vagy kisebb szeletekre vágjuk. Tálalás előtt meghinthetjük fahéjas/vaníliás porcukorral.

Tippek:

Kényeztetésképpen krémsűrűségűre felvert, vaníliás cukorral és/vagy almapálinkával bolondított tejszínt, illetve vaníliaöntetet kínálhatunk hozzá. Sokáig elálló, kiadós, finom sütemény. Mélyhűthető!

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

392 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótkrémmel
töltött tojás

Avokádókrém
paprikaladikban

Sonkakrémes
töltött tojás

Húsos
lilahagymatorta

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Almás-gombás
rakott krumpli

Sonkás és
sajtos roló

Sajtkrémes
mártogató

Karalábé-retek-
alma saláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Túrós zöldségtorta

Ringlis
töltött tojás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: