2017. november 23.
Kelemen napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

A téli napok különösen kedveznek a disznóvágásnak. Bár nem kifejezetten fogyókúrás étkek kerülnek ilyenkor terítékre, nehéz ellenállni az ízletes falatoknak (mértékkel néha ilyeneket is szabad!). Ebben a rakottasban az alacsony energiatartalmú és vitamindús savanyú káposzta, valamint a tejföl pompás társasága a fűszeres hurkának és kolbásznak.


Fotó: Hemző Károly

Rakott káposzta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 babérlevél
  • 100 g hosszú szemű rizs
  • só, bors
  • 2+1 ek. olaj
  • 400 g májas hurka
  • 200 g sütnivaló kolbász
  • 400 g tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 80 g edami vagy trappista sajt

1. A savanyú káposztát szűrőtálba csúsztatjuk, bő vízzel leöblítjük, hogy némiképp csillapítsuk a savanyúságát. Kissé lerázzuk róla a vizet, lábasba tesszük, hozzáadjuk a babérlevelet, és fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében puhára pároljuk (30-35 perc). Ha túl sok leve maradna, leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük vagy kinyomkodjuk, a babérlevelet eltávolítjuk.

2. Miközben a káposzta puhul, a rizst 2,5 dl enyhén sós, forrásban lévő vízbe szórjuk, fedő alatt, mérsékelt tűzön, gyakorta megkeverve 8 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadunk 2 ek. olajat, és fedő alatt 12 percig puffasztjuk (közben nem emelgetjük a fedőt, mert megszökik a gőz, amelyben a rizs puhára „fő”!).

3. Kikenünk 1 ek. olajjal egy közepes méretű, mélyebb, csinos sütőedényt (ebben fogjuk tálalni). A sütőt előmegítjük 180 °C-ra. A hurkát és a kolbászt langyos vízzel leöblítjük, a hurkát kissé rézsútos szeletekre-karikákra vágjuk. Elkeverjük a tejfölben a tojássárgákat, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot.

4. A sütőedény aljára terítjük a káposzta egyharmadát, tetejére simítjuk a rizst, elrendezzük rajta a hurkakarikákat, és bevonjuk a tejföl felével. Ezután a második harmad káposzta következik, tetejére morzsoljuk-eligazítjuk a héjából kinyomott kolbászmasszát, végezetül befedjük a maradék káposztával, elsimítjuk rajta a maradék tejfölt, és ráreszeljük a sajtot.

5. Középső bordamagasságra helyezett rácson aranybarnára sütjük (25-30 perc). Tálalás előtt 10 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), paradicsomgerezdekkel és/vagy petrezselyembóbitákkal díszítjük. Külön tálkában/csészében további tejfölt kínálhatunk mellé. Friss házikenyér illik hozzá.

Tippek:

– Ha a káposztát és a rizst előre megfőzzük, gyorsan elkészül.
– Remek vendégváró, mert jó előre elkészíthető, csak a sütést kell időzíteni (ha cserép-/tűzálló üveg tálban raktuk le az ételt, és sütésig a hűtőszekrényben tároltuk, hideg sütőben kell kezdeni a sütést, mert a nagy hőmérséklet-különbség miatt elpattanhat a tál – a sütési idő így 15-20 perccel hosszabb.)

Változatok:

Hurka helyett rétegezhetjük darált sertés- vagy egyéb húsból hagyományosan készített pörkölttel is, a rizs mennyiségét azonban célszerű megduplázni, hogy magába szívja a finom paprikás lét (a pörköltet ízesíthetjük néhány gerezd fokhagymával, kevés szárított majoránnával is).

Italajánlat:

Könnyű száraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

683 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Almás-besameles
káposztatorta

Húsos
lilahagymatorta

Illatos hússal
töltött cukkini

Káposztás táska

Hagymás krumpli
snidlinges tejföllel

Szerencsegomba
tojásból

Almás-gombás
rakott krumpli

Majonézes
kínaikel-saláta

Tökmagos-
sajtos stangli

Káposztás
palacsinta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: