2017. november 23.
Kelemen napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták

Aligha van egyszerűbb és mutatósabb ennél a mandulával és likőrrel
bolondított, kevert tésztából készíthető, meggyel (vagy egyéb karakteres,
felaprózott gyümölccsel) gazdagított süteménynek. Szinte elronthatatlan,
mindössze a sütéshez és a pihentetés kivárásához kell némi türelem.
Húsvétra is pompás lehet.


Fotó: Hemző Károly

Meggyes-
mandulás kuglóf

Hozzávalók 24 szelethez:

  • 1 üveg meggybefőtt (680-700 g)
  • 250 g lágy vaj/margarin + a formához
  • 250 g finomított kristálycukor vagy sütőcukor
  • 5 tojás
  • 4+2 ek. mandulalikőr (pl. Amaretto)
  • 1 (bio)citrom reszelt héja és leve
  • 2 kk. sütőpor
  • 300 g finomliszt + a formához
  • 1 csipet só
  • 50 g darált + 50 g felaprózott, hámozott mandula
  • 125 g porcukor
  • 1 kk. vágott natúr pisztácia

1. Egy 2,5 literes, bordás falú kuglófformát (ecsettel) kikenünk vajjal/margarinnal és beszórunk liszttel, a felesleget kirázzuk belőle. A meggyet leszűrjük. A vajat/margarint habosra keverjük a kristálycukorral, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd 4 ek. likőrt, a citrom reszelt héját, a sütőporral összeszitált lisztet, a sót, a kétféle mandulát, végül lazán beleforgatjuk a meggy felét.

2. A masszát a formába simítjuk, a forma alját többszörösen összehajtott konyharuhán az asztallaphoz ütögetjük, hogy ne maradjanak a tésztában buborékok. A maradék meggyet egyenletesen a massza tetejére szórjuk, kissé bele is nyomkodjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük (tűpróba!). 10 percig a formában pihentetjük, aztán rácsra borítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni (2 óra).

3. A mázhoz a porcukrot, 1 ek. citromlét, valamint 2 ek. likőrt sűrű péppé keverünk. A rácsot nagyobb tálra helyezzük, evőkanalanként a kuglóf tetejére csorgatjuk a mázat. 5 perc múlva (a ráccsal együtt) áttesszük egy másik tálra, a lefolyt mázat pedig összekanalazzuk, átkeverjük, és ismét a kuglófra csorgatjuk. Mielőtt teljesen megkötne, beszórjuk pisztáciával. Tortaharanggal letakarva sokáig elálló, kiadós sütemény. Mélyhűthető!

Tippek:

– Tetejét bevonhatjuk csokoládémázzal is: 100-100 g tortabevonó tej- és étcsokoládét két edénykében felolvasztunk, elkeverünk 1-1 ek. étolajjal, és felváltva-csíkosan bevonjuk vele a kuglóf egész felületét. Hagyjuk teljesen megdermedni, és csak az asztalnál szeleteljük.
– Néhány színes cukor- vagy csokoládétojással díszítve mutatós húsvéti sütemény válik belőle.

Megjegyzések:

Sülés közben a teteje kissé felpúposodik és megrepedezik, aggodalomra semmi ok, ez a természete, de ha nagyon pirulna, alufóliával vagy sütőpapírral letakarjuk, hogy meg ne égjen.

Italajánlat:

Tea, kávé, cappuccino

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra
+ 4 óra hűlési
és száradási idő

Energiatartalom:

245 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mimóza
tojássaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Karalábé-retek-
rucola saláta

Túrós zöldségtorta

Ringlis
töltött tojás

Sajtos-sonkás
papucs

Karalábé-retek-
alma saláta

Spenótos-
tojásos rétes

Sajtkrémes
mártogató

Majonézes
tojássaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: