2017. február 28.
Elemér napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Kezdő háziasszonyok álma, haladók kedvence ez az elronthatatlan,
egyszerű, ugyanakkor rendkívül ízletes húsétel, amelynek nagy előnye,
hogy előre elkészíthető, csak a sütést kell időzíteni.


Fotó: Hemző Károly

Sajtos tepsis tarja
burgonyagratinnel

Hozzávalók 4 személyre:

  • A burgonyagratinhez:
  • 30 g vaj/margarin
  • 80 g trappista vagy füstölt sajt
  • 3 közepes fej hagyma (150 g)
  • 600 g burgonya
  • 1 dl tejszín
  • só, bors
  • szerecsendió
  • Továbbá:
  • 8 vékony szelet kicsontozott sertéstarja (800 g)
  • 200 g trappista vagy edami sajt
  • 1 ek. olaj
  • 8 kk. csemege vagy csípős paprikakrém
  • 200 g tejföl
  • 3-4 szál petrezselyem

1. Először a köretet „indítjuk el”, mert hosszabb a sülési ideje a húsénál: a felsorolt hozzávalókból és módon elkészítjük a burgonygratint, 200 °C-os (légkeveréssel 170 °C) sütőben, alsó bordamagasságra  helyezett rácson szép pirosra sütjük (40-45 perc).

2. A hússzeleteket leöblítjük, papírkendővel szárazra töröljük, vágódeszkára fektetjük, letakarjuk folpackkal, és kissé kiverjük-elvékonyítjuk. A sajtot nagy lyukú reszelőn szálasra reszeljük.

3. Kikenünk az olajjal egy nagyobb, például a sütőbe való peremes-zománcos tepsit, belefektetjük a hússzeleteket, meghintjük frissen őrölt borssal, megkenjük 1-1 kk. paprikakrémmel és tejföllel (sózni nem szükséges, mert a paprikakrém eredendően sós!). Arányosan elosztva tetejükre halmozzuk a sajtot, és 200 °C-os (légkeveréssel 170 °C) sütőben, középső bordamagasságon addig sütjük, amíg a teteje aranybarnára pirul (25-30 perc). Félidőben megcseréljük  tepsit, illetve a rácsot, amelyen a burgonya sül.

4. A hússzeleteket tálra rendezzük, meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk, mert – mint minden sajttal sült étel – csak frissen jó. A burgonyagratint tortaszerűen szeletekre bontjuk, és köretként kínáljuk. Vegyes idénysaláta, ecetes savanyúság illik hozzá.

Tippek:

Burgonyagratin helyett készíthetjük úgy is, hogy kiolajzott tepsibe 800 g héjában főtt, meghámozott, felkarikázott burgonyát terítünk, arra fektetjük a hússzeleteket, és az egészet egyszerre sütjük meg a forró sütőben. 

Italajánlat:

Könnyű, száraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

680 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsos
lilahagymatorta

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Gombaragu
burgonyapüréágyon

Mimóza
tojássaláta

Rozmaringos szűzérmék
kelbimbóval

Párolt vörös káposzta
áfonyával

Almás-gombás
rakott krumpli

Avokádókrém
paprikaladikban

Kenyértorta
pizzasütő módra

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Spenótkrémmel
töltött tojás

Illatos hússal
töltött cukkini
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: