2017. október 17.
Hedvig napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Kezdő háziasszonyok álma, haladók kedvence ez az elronthatatlan,
egyszerű, ugyanakkor rendkívül ízletes húsétel, amelynek nagy előnye,
hogy előre elkészíthető, csak a sütést kell időzíteni.


Fotó: Hemző Károly

Sajtos tepsis tarja
burgonyagratinnel

Hozzávalók 4 személyre:

  • A burgonyagratinhez:
  • 30 g vaj/margarin
  • 80 g trappista vagy füstölt sajt
  • 3 közepes fej hagyma (150 g)
  • 600 g burgonya
  • 1 dl tejszín
  • só, bors
  • szerecsendió
  • Továbbá:
  • 8 vékony szelet kicsontozott sertéstarja (800 g)
  • 200 g trappista vagy edami sajt
  • 1 ek. olaj
  • 8 kk. csemege vagy csípős paprikakrém
  • 200 g tejföl
  • 3-4 szál petrezselyem

1. Először a köretet „indítjuk el”, mert hosszabb a sülési ideje a húsénál: a felsorolt hozzávalókból és módon elkészítjük a burgonygratint, 200 °C-os (légkeveréssel 170 °C) sütőben, alsó bordamagasságra  helyezett rácson szép pirosra sütjük (40-45 perc).

2. A hússzeleteket leöblítjük, papírkendővel szárazra töröljük, vágódeszkára fektetjük, letakarjuk folpackkal, és kissé kiverjük-elvékonyítjuk. A sajtot nagy lyukú reszelőn szálasra reszeljük.

3. Kikenünk az olajjal egy nagyobb, például a sütőbe való peremes-zománcos tepsit, belefektetjük a hússzeleteket, meghintjük frissen őrölt borssal, megkenjük 1-1 kk. paprikakrémmel és tejföllel (sózni nem szükséges, mert a paprikakrém eredendően sós!). Arányosan elosztva tetejükre halmozzuk a sajtot, és 200 °C-os (légkeveréssel 170 °C) sütőben, középső bordamagasságon addig sütjük, amíg a teteje aranybarnára pirul (25-30 perc). Félidőben megcseréljük  tepsit, illetve a rácsot, amelyen a burgonya sül.

4. A hússzeleteket tálra rendezzük, meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk, mert – mint minden sajttal sült étel – csak frissen jó. A burgonyagratint tortaszerűen szeletekre bontjuk, és köretként kínáljuk. Vegyes idénysaláta, ecetes savanyúság illik hozzá.

Tippek:

Burgonyagratin helyett készíthetjük úgy is, hogy kiolajzott tepsibe 800 g héjában főtt, meghámozott, felkarikázott burgonyát terítünk, arra fektetjük a hússzeleteket, és az egészet egyszerre sütjük meg a forró sütőben. 

Italajánlat:

Könnyű, száraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

680 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Illatos hússal
töltött cukkini

Gombaragu
burgonyapüréágyon

Párolt vörös káposzta
áfonyával

Spenótkrémmel
töltött tojás

Gazdag rizssaláta
tojással

Fasírtmuffin

Krémsajtos-
olívás papucs

Spenótos-
tojásos rétes

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Mimóza
tojássaláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Kenyértorta
pizzasütő módra
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: