2017. augusztus 20.
István napja van

LEVESEK > Levesek hús nélkül


Fotó: Hemző Károly

Gombás-zöldséges
karalábéleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 zsenge karalábé (400 g)
  • 100 g sárgarépa
  • 150 g sampinyon gomba
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. ételízesítő
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 ek. rétes- vagy rizsliszt
  • só, bors
  • 2-3 szál petrezselyem

1. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A karalábét apró kockákra, a sárgarépát karikákra, a gombát vékony szeletekre vágjuk. 6-8 belső, zsenge karalábélevelet karcsú csíkokra metélünk.

2. Az újhagymákat 4-6 cm-es zöldjükkel együtt vékonyan felkarikázzuk, és megfonnyasztjuk az olajban. Rádobjuk a karalábéleveleket, a karalábét, a sárgarépát és a gombát, élénk tűzön 1 percig pirítjuk. Felöntjük 1,2 liter hideg vízzel, hozzáadjuk az ételízesítőt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük (20-25 perc).

3. Elkeverjük a tejszínben a lisztet, 1-2 merőkanál főzőlével hígítjuk, majd vékony sugárban a leveshez öntjük. Ízlés szerint utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal illatosítjuk, és további 3-5 percig főzzük.

4. Közben a petrezselymet leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük a szárakról, finomra vágjuk, és a tűzről lehúzott leveshez keverjük, de már nem főzzük vele tovább. Apró karalábélevelekkel vagy petrezselyembóbitával díszítve kínáljuk.

Tippek:

– Még ízeletesebb lesz a leves, ha barna sampinyon gombából készítjük.
– Ha tartalmasabb levest szeretnénk, félidőben 20-25 g hosszú szemű rizst vagy 50 g aprótésztát (pl. eperlevél, csiga) is főzhetünk bele.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

181 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Téli minestrone
csicseriborsóval

Kukoricás
paradicsomleves

Almás-gombás
rakott krumpli

Hagymaleves
sajtos-diós bagettel

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Nyári zöldséges
káposztaleves

Görög zöldbableves
feta sajttal

Sonkás-almás
kínaikel-saláta

Sajtkrémes
mártogató

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Almás-zöldséges
heringsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: