2017. július 22.
Magdolna napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Ezt a német-osztrák-svájci illetőségű tartalmas egytálételt valamikor a kétkezi, nehéz fizikai munkát végző falusi emberek tápláló reggeliként fogyasztották, ezért is nevezik „parasztreggelinek” (Bauernfrühstück). Bár manapság kevesebb és könnyebb a munka, népszerűsége töretlen, ami nem is csoda: gyorsan-frissen elkészíthető, finom és laktató.


Fotó: Hemző Károly

Parasztreggeli
tükörtojással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 150 g ecetes uborka
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 kg sütni való krumpli
  • 4 ek. olaj
  • só, bors
  • 1 ek. ételízesítő
  • 1,5 dl tejszín
  • diónyi vaj/margarin
  • 4 tojás
  • 8 vékony szelet pácolt, nyers sonka (pl. speck, fekete-erdei, brandenburgi)
  • 2 szál petrezselyem
  • pirospaprika

1. Az uborkát kiemeljük a léből, lecsepegtetjük, nem túl apró kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra aprózzuk. A krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk.

2. Nagyobb teflonserpenyőben felforrósítjuk az olajat, beleforgatjuk a krumplit, és élénk tűzön, (két favillával) gyakran megkeverve 10 percig pirítjuk.

3. Hozzákeverjük a hagymát és az áttört fokhagymát, az ételízesítőt, ízlés szerint frissen őrölt borsot, fedő alatt 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk az uborkát, 5 perc múlva a tejszínt, fedő nélkül további 8-10 percig pirítjuk, végül utánasózzuk, borsozzuk, és a tűzről lehúzva, fedő alatt melegen tartjuk.

4. Egy másik, közepes méretű serpenyőben felhevítjük a vajat/margarint. Sárgájuk épségére ügyelve egyenként beleütjük a tojásokat, és mérsékelt tűzön, 3-5 perc alatt tükörtojásnak megsütjük.

5. A sonkaszeleteket összecsippentjük, lazán a krumpli tetejére kócosítjuk, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel. Közepére csúsztatjuk a tojásokat, megszórjuk néhány csipet sóval és pirospaprikával, azonnal tálaljuk. Külön tányéron további sonkát kínálhatunk hozzá.

Változatok:

– Olaj helyett készíthetjük (80-100 g) húsos füstölt szalonnával/baconnel is, amelyet gyufaszálnyi csíkokra vagy apró kockákra vágunk, mérsékelt tűzön megpirítunk. A pörcöket kiemeljük, félretesszük, a zsiradékban megkapatjuk a krumplit, a többi ugyanaz. A félretett pörcöket az elkészült étel tetejére szórjuk – ez esetben a sonka el is maradhat.
– A tojásokat 2 ek. tejföllel vagy joghurttal, sóval és borssal elhabarjuk, a krumplira öntjük, egyszer megkeverjük, és rántottaszerűen megsütjük.
– Ezt a legegyszerűbb „keveréket” tetszés szerint gazdagíthatjuk falatnyi darabokra aprózott, párolt/sült zöldségekkel, (maradék) sült húsokkal, virslivel stb.

Italajánlat:

Száraz fehérbor vagy rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

516 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Majonézes
tojássaláta

Sonkakrémes
töltött tojás

Húsos sütőtök-
brokkoli leves

Zöldséges
húsgombócok

Ringlis
krumplisaláta

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Tejszínes
sóskaleves

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Krumplisaláta
túrókrémmel

Sajtos-sonkás
papucs

Hagymás-diós
karfiolsaláta

Gazdag rizssaláta
tojással
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: