Fotó: Hemző Károly

Parasztreggeli
tükörtojással

Hozzávalók 4 személyre:

1. Az uborkát kiemeljük a léből, lecsepegtetjük, nem túl apró kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra aprózzuk. A krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk.

2. Nagyobb teflonserpenyőben felforrósítjuk az olajat, beleforgatjuk a krumplit, és élénk tűzön, (két favillával) gyakran megkeverve 10 percig pirítjuk.

3. Hozzákeverjük a hagymát és az áttört fokhagymát, az ételízesítőt, ízlés szerint frissen őrölt borsot, fedő alatt 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk az uborkát, 5 perc múlva a tejszínt, fedő nélkül további 8-10 percig pirítjuk, végül utánasózzuk, borsozzuk, és a tűzről lehúzva, fedő alatt melegen tartjuk.

4. Egy másik, közepes méretű serpenyőben felhevítjük a vajat/margarint. Sárgájuk épségére ügyelve egyenként beleütjük a tojásokat, és mérsékelt tűzön, 3-5 perc alatt tükörtojásnak megsütjük.

5. A sonkaszeleteket összecsippentjük, lazán a krumpli tetejére kócosítjuk, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel. Közepére csúsztatjuk a tojásokat, megszórjuk néhány csipet sóval és pirospaprikával, azonnal tálaljuk. Külön tányéron további sonkát kínálhatunk hozzá.

Változatok:

– Olaj helyett készíthetjük (80-100 g) húsos füstölt szalonnával/baconnel is, amelyet gyufaszálnyi csíkokra vagy apró kockákra vágunk, mérsékelt tűzön megpirítunk. A pörcöket kiemeljük, félretesszük, a zsiradékban megkapatjuk a krumplit, a többi ugyanaz. A félretett pörcöket az elkészült étel tetejére szórjuk – ez esetben a sonka el is maradhat.
– A tojásokat 2 ek. tejföllel vagy joghurttal, sóval és borssal elhabarjuk, a krumplira öntjük, egyszer megkeverjük, és rántottaszerűen megsütjük.
– Ezt a legegyszerűbb „keveréket” tetszés szerint gazdagíthatjuk falatnyi darabokra aprózott, párolt/sült zöldségekkel, (maradék) sült húsokkal, virslivel stb.

Italajánlat:

Száraz fehérbor vagy rozé, sör