2017. június 29.
Péter, Pál napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

Egy ideig azt hittem, hogy egyetlen puncstorta létezik: az a bizonyos rózsaszín fondánnal bevont, színes-vidám belsejű, afféle rakott torta, amelyet – nem elmarasztalásképpen mondom – valószínűleg a takarékos cukrászok találtak ki
a finom piskótavégek hasznosítására. Mígnem egyszer találkoztam egy merőben másmilyennel, ezzel az illatos-gazdag változattal, talán az igazival...


Fotó: Hemző Károly

Puncstorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 1 készen vásárolt piskótatorta (26 cm átmérőjű)
  • 80+40 g málna- vagy ribizlilekvár
  • A töltelékhez:
  • 80 g puha mazsola
  • 100 g dió vagy hámozott mandula
  • 80 g cukrozott citrom- és narancshéj
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 1 ek. instant kávégranulátum
  • 1 dl tej
  • 4 tasak (40 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1-1 biocitrom és narancs reszelt héja
  • 1 dl rum
  • 150 g vaj/margarin
  • 1/2 dl málnaszörp
  • 20 db babapiskóta
  • A mázhoz és a díszítéshez:
  • 200 g porcukor
  • 3 ek. citromlé
  • 3 ek. rum
  • 1 kk. málnaszörp
  • 2 ek. vaj/margarin
  • 50 g pirított mandulaforgács
  • 1/2 tasak (5 g) habfixáló
  • 1,5 dl tejszín
A
B
C
D
E
F

1. A piskótatortát 3 lapra szeljük, a középsőt felaprózzuk, tálba szórjuk (A). Az alsó, legsimább lapot félretesszük (ez lesz a teteje), a másikat 26 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaforma aljára fektetjük, majd mindkettő vágott felületét vékonyan megkenjük 80 g felforrósított lekvárral.

2. A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A diót/mandulát darabosra, a cukrozott citrushéjakat finomra vágjuk, és a mazsolával együtt a piskótához adjuk (B). A csokoládét felaprítjuk, a kávét feloldjuk 2 ek. forró vízben. A tejet összeforraljuk a vaníliás cukorral, az alaposan megmosott citrom és narancs reszelt héjával, a kávéval és a csokoládéval. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a rumot és a vajat/margarint (C), végül összedolgozzuk a piskótaaprólékkal.

3. A rumos pép felét a tortaformában lévő piskótalap tetejére nyomkodjuk. A babapiskótákat beleforgatjuk a málnaszörpbe, a töltelék tetejére sorakoztatjuk, majd bevonjuk a maradék péppel (D), és lekváros oldalával lefelé ráillesztjük a félretett tortalapot. Sütőpapírral letakarjuk, méretének megfelelő fa- vagy fémkorongot helyezünk a tetejére, és teli konzervdobozokkal/lekváros üvegekkel lenyomtatva-tömörítve  8 órára a hűtőbe tesszük.

4. A tortát rácsra emeljük, sütőpapírt terítünk alá, eltávolítjuk róla a nehezéket, a tortakarikát és a sütőpapírt. Tetejét és oldalát vékonyan megkenjük a maradék 40 g felforrósított lekvárral, majd 20-25 percig szikkadni hagyjuk.

5. A mázhoz sűrű krémmé keverjük a porcukrot a citromlével, a rummal és a málnaszörppel, hozzáadjuk a felforrósított vajat/margarint (E), majd határozott mozdulattal a torta közepére öntjük, egyenletesen elsimítjuk (F), végül bevonjuk vele a torta oldalát is.

6. 2 órán át szikkadni hagyjuk, aztán beszórjuk a mandulaforgáccsal, és hűvös, száraz helyen (de nem a hűtőszekrényben) további 10 órán át szárítjuk. Tálalás előtt a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, és apró rózsákat nyomunk belőle a torta szegélyére és közepére. Hideg vízbe mártogatott késsel szeleteljük.

Tippek:

Keményebbre és gyorsabban szárad meg a torta teteje, ha 20-25 percre 100 °C-ra felmelegített, de kikapcsolt sütőbe tesszük, amelynek ajtaját résnyire kitámasztjuk, de számítsunk arra, hogy szeletelés közben törni fog!

Italajánlat:

Édes desszertbor, pezsgő, likőrfélék

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 30 perc
+ 8 óra hűlési idő
+ 2+10 óra száradási idő

Energiatartalom:

427 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ringlis
töltött tojás

Sonkakrémes
töltött tojás

Avokádókrém
paprikaladikban

Spenótos-
tojásos rétes

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Sajtkrémes
mártogató

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Sonkás és
sajtos roló

Sajtos-sonkás
papucs

Karalábé-retek-
rucola saláta

Túrós zöldségtorta

Húsos
lilahagymatorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: