2017. május 1.
Fülöp napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

Egy ideig azt hittem, hogy egyetlen puncstorta létezik: az a bizonyos rózsaszín fondánnal bevont, színes-vidám belsejű, afféle rakott torta, amelyet – nem elmarasztalásképpen mondom – valószínűleg a takarékos cukrászok találtak ki
a finom piskótavégek hasznosítására. Mígnem egyszer találkoztam egy merőben másmilyennel, ezzel az illatos-gazdag változattal, talán az igazival...


Fotó: Hemző Károly

Puncstorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 1 készen vásárolt piskótatorta (26 cm átmérőjű)
  • 80+40 g málna- vagy ribizlilekvár
  • A töltelékhez:
  • 80 g puha mazsola
  • 100 g dió vagy hámozott mandula
  • 80 g cukrozott citrom- és narancshéj
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 1 ek. instant kávégranulátum
  • 1 dl tej
  • 4 tasak (40 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1-1 biocitrom és narancs reszelt héja
  • 1 dl rum
  • 150 g vaj/margarin
  • 1/2 dl málnaszörp
  • 20 db babapiskóta
  • A mázhoz és a díszítéshez:
  • 200 g porcukor
  • 3 ek. citromlé
  • 3 ek. rum
  • 1 kk. málnaszörp
  • 2 ek. vaj/margarin
  • 50 g pirított mandulaforgács
  • 1/2 tasak (5 g) habfixáló
  • 1,5 dl tejszín
A
B
C
D
E
F

1. A piskótatortát 3 lapra szeljük, a középsőt felaprózzuk, tálba szórjuk (A). Az alsó, legsimább lapot félretesszük (ez lesz a teteje), a másikat 26 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaforma aljára fektetjük, majd mindkettő vágott felületét vékonyan megkenjük 80 g felforrósított lekvárral.

2. A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A diót/mandulát darabosra, a cukrozott citrushéjakat finomra vágjuk, és a mazsolával együtt a piskótához adjuk (B). A csokoládét felaprítjuk, a kávét feloldjuk 2 ek. forró vízben. A tejet összeforraljuk a vaníliás cukorral, az alaposan megmosott citrom és narancs reszelt héjával, a kávéval és a csokoládéval. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a rumot és a vajat/margarint (C), végül összedolgozzuk a piskótaaprólékkal.

3. A rumos pép felét a tortaformában lévő piskótalap tetejére nyomkodjuk. A babapiskótákat beleforgatjuk a málnaszörpbe, a töltelék tetejére sorakoztatjuk, majd bevonjuk a maradék péppel (D), és lekváros oldalával lefelé ráillesztjük a félretett tortalapot. Sütőpapírral letakarjuk, méretének megfelelő fa- vagy fémkorongot helyezünk a tetejére, és teli konzervdobozokkal/lekváros üvegekkel lenyomtatva-tömörítve  8 órára a hűtőbe tesszük.

4. A tortát rácsra emeljük, sütőpapírt terítünk alá, eltávolítjuk róla a nehezéket, a tortakarikát és a sütőpapírt. Tetejét és oldalát vékonyan megkenjük a maradék 40 g felforrósított lekvárral, majd 20-25 percig szikkadni hagyjuk.

5. A mázhoz sűrű krémmé keverjük a porcukrot a citromlével, a rummal és a málnaszörppel, hozzáadjuk a felforrósított vajat/margarint (E), majd határozott mozdulattal a torta közepére öntjük, egyenletesen elsimítjuk (F), végül bevonjuk vele a torta oldalát is.

6. 2 órán át szikkadni hagyjuk, aztán beszórjuk a mandulaforgáccsal, és hűvös, száraz helyen (de nem a hűtőszekrényben) további 10 órán át szárítjuk. Tálalás előtt a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, és apró rózsákat nyomunk belőle a torta szegélyére és közepére. Hideg vízbe mártogatott késsel szeleteljük.

Tippek:

Keményebbre és gyorsabban szárad meg a torta teteje, ha 20-25 percre 100 °C-ra felmelegített, de kikapcsolt sütőbe tesszük, amelynek ajtaját résnyire kitámasztjuk, de számítsunk arra, hogy szeletelés közben törni fog!

Italajánlat:

Édes desszertbor, pezsgő, likőrfélék

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 30 perc
+ 8 óra hűlési idő
+ 2+10 óra száradási idő

Energiatartalom:

427 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsos
lilahagymatorta

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Sajtkrémes
mártogató

Sonkás és
sajtos roló

Ringlis
töltött tojás

Majonézes
tojássaláta

Spenótos-
tojásos rétes

Mimóza
tojássaláta

Sajtos-sonkás
papucs

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Karalábé-retek-
rucola saláta

Avokádókrém
paprikaladikban
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: