2017. március 27.
Hajnalka napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

Egyik kedves követőm kérésére teszem közzé ezt a nosztalgiareceptet,
amely a 99/33 Ünnepi étel című könyvünkben jelent meg 1990-ben. Noha azóta
eltelt több mint 25 év, ez a finom fogás ma is valódi ínyencfalat, amely
szépségével elvarázsolja az embert, sőt az ünnepi asztal valódi ékessége is lehet.
A húsvéti sonka leeső végeiből, darabkáiból a legfinomabb!


Fotó: Hemző Károly

Gyönyörűséges orosz
hússaláta tojással

Hozzávalók 8 személyre:

  • 200 g burgonya
  • só, őrölt fehér bors
  • 500 g mexikói zöldségkeverék (mélyhűtött)
  • 200 g főtt csirkemellfilé
  • 200 g főtt sonka
  • 12 zselatinlap (20 g)
  • 8 kemény tojás
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 4-5 olajos ringli
  • 100 g majonéz
  • 200 g tejföl vagy tejszín
  • Worcester-szósz
  • 15-20 kimagozott zöld olívabogyó
  • néhány szál snidling
  • 1/4 marinált paradicsompaprika

1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. A (mélyhűtött) mexikói keveréket egy másik lábaskában, kevés sós vízzel puhára pároljuk. Mindkettőt leszűrjük, hagyjuk kihűlni, majd papírkendőre terítjük, és felitatjuk róluk a nedvességet. A csirkehúst és a sonkát apróra felkockázzuk, az egészet mély tálba tesszük. Folpackkal kibélelünk egy kb. 2 liter űrtartalmú őzgerinc formát úgy, hogy a fóliaszélek jócskán túllógjanak a peremén.

2. Beáztatjuk a zselatint bő hideg vízbe. A kemény tojásokat meghámozzuk, gömbölyü végeiket egészen a sárgájukig levágjuk, a fehérje-kalapkákat belereszeljük a zöldséges-húsos keverékbe.

3. A bort felmelegítjük, lehúzzuk a tűzről, beleolvasztjuk a jól kinyomkodott zselatinlapokat, hagyjuk langyosra hűlni. Kiemeljük az olajból a ringliket, villával pépesre törjük, hozzáadjuk a majonézt, a tejfölt/tejszínt, néhány csepp Worcester-szószt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd kézi habverővel beledolgozzuk a langyosra hűlt zselatint, végül a zöldséges-húsos keverékhez adjuk.

4. A massza felét a forma aljára simítjuk, evőkanálháttal sekély árkot mélyítünk a közepén. Belefektetjük a vágott végükkel összeillesztett tojásokat, tetejükre simítjuk a maradék masszát és szelíden az asztallaphoz veregetjük a forma alját, hogy mindenütt jól kitöltse a massza. Visszahajtjuk a fóliaszéleket-végeket, kissé le is nyomkodjuk, 6 órára hidegre tesszük.

5. Tálaláskor hosszúkás tálra borítjuk a hasábot, félbevágott olívabogyókkal, snidlingszálakkal, marinált paradicsompaprikából formázott virágalakzattal díszítjük. Meleg vízbe mártogatott (és szárazra törölt) késsel 1 cm vastag szeletekre vágjuk.

Italajánlat:

Száraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 6 óra dermedési idő

Energiatartalom:

337 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Majonézes
tojássaláta

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Mimóza
tojássaláta

Ringlis
töltött tojás

Töltött tojás-
változatok

Burgundiai
rokfortos körte

Bazsalikomos-
paprikás pulykatekercs

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Spenótos
omlett-tekercs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: