2017. február 22.
Gerzson napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

Egyik kedves követőm kérésére teszem közzé ezt a nosztalgiareceptet,
amely a 99/33 Ünnepi étel című könyvünkben jelent meg 1990-ben. Noha azóta
eltelt több mint 25 év, ez a finom fogás ma is valódi ínyencfalat, amely
szépségével elvarázsolja az embert, sőt az ünnepi asztal valódi ékessége is lehet.
A húsvéti sonka leeső végeiből, darabkáiból a legfinomabb!


Fotó: Hemző Károly

Gyönyörűséges orosz
hússaláta tojással

Hozzávalók 8 személyre:

  • 200 g burgonya
  • só, őrölt fehér bors
  • 500 g mexikói zöldségkeverék (mélyhűtött)
  • 200 g főtt csirkemellfilé
  • 200 g főtt sonka
  • 12 zselatinlap (20 g)
  • 8 kemény tojás
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 4-5 olajos ringli
  • 100 g majonéz
  • 200 g tejföl vagy tejszín
  • Worcester-szósz
  • 15-20 kimagozott zöld olívabogyó
  • néhány szál snidling
  • 1/4 marinált paradicsompaprika

1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. A (mélyhűtött) mexikói keveréket egy másik lábaskában, kevés sós vízzel puhára pároljuk. Mindkettőt leszűrjük, hagyjuk kihűlni, majd papírkendőre terítjük, és felitatjuk róluk a nedvességet. A csirkehúst és a sonkát apróra felkockázzuk, az egészet mély tálba tesszük. Folpackkal kibélelünk egy kb. 2 liter űrtartalmú őzgerinc formát úgy, hogy a fóliaszélek jócskán túllógjanak a peremén.

2. Beáztatjuk a zselatint bő hideg vízbe. A kemény tojásokat meghámozzuk, gömbölyü végeiket egészen a sárgájukig levágjuk, a fehérje-kalapkákat belereszeljük a zöldséges-húsos keverékbe.

3. A bort felmelegítjük, lehúzzuk a tűzről, beleolvasztjuk a jól kinyomkodott zselatinlapokat, hagyjuk langyosra hűlni. Kiemeljük az olajból a ringliket, villával pépesre törjük, hozzáadjuk a majonézt, a tejfölt/tejszínt, néhány csepp Worcester-szószt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd kézi habverővel beledolgozzuk a langyosra hűlt zselatint, végül a zöldséges-húsos keverékhez adjuk.

4. A massza felét a forma aljára simítjuk, evőkanálháttal sekély árkot mélyítünk a közepén. Belefektetjük a vágott végükkel összeillesztett tojásokat, tetejükre simítjuk a maradék masszát és szelíden az asztallaphoz veregetjük a forma alját, hogy mindenütt jól kitöltse a massza. Visszahajtjuk a fóliaszéleket-végeket, kissé le is nyomkodjuk, 6 órára hidegre tesszük.

5. Tálaláskor hosszúkás tálra borítjuk a hasábot, félbevágott olívabogyókkal, snidlingszálakkal, marinált paradicsompaprikából formázott virágalakzattal díszítjük. Meleg vízbe mártogatott (és szárazra törölt) késsel 1 cm vastag szeletekre vágjuk.

Italajánlat:

Száraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 6 óra dermedési idő

Energiatartalom:

337 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos
omlett-tekercs

Tatárbifsztek

Spenótkrémmel
töltött tojás

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Mimóza
tojássaláta

Körtés-diós
zellersaláta

Burgundiai
rokfortos körte

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Ringlis
töltött tojás

Spenótos-
tojásos rétes

Töltött tojás-
változatok

Bazsalikomos-
paprikás pulykatekercs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: