2017. október 19.
Nándor napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Piskóták


Fotó: Hemző Károly

Diós-rumos
galuska

Hozzávalók 12 adaghoz:

  • 150 g dió
  • 1/2 kk. olaj
  • 2 kk. vaj/margarin
  • 150 g kristálycukor
  • 1 kakaós/sima piskótatorta vagy piskótahasáb (kb. 400 g)
  • 350 g sárgabaracklekvár
  • 1 dl rum
  • 2 ek. kakaó
  • néhány citromfűbóbita
  • A rumos mártáshoz:
  • 2 tasak vaníliaízű desszertöntetpor (főzni való)
  • 4 ek. kristálycukor
  • 5 dl tej
  • 1 dl rum

1. A grillázshoz a diót durvára vágjuk. Felfordított tepsihátra alufólialapot simítunk, megkenjük az olajjal. Mérsékelt tűzön világosbarnára pirítjuk a vajjal/margarinnal a kristálycukrot, beleszórjuk a diót, és 1/2 percig pirítjuk. Azonnal az alufóliára simítjuk, hagyjuk keményre dermedni, majd eltördeljük, vastagabb nejlonzacskóba tesszük, és húsverővel nem túl finomra megtörjük. Egyharmadát félretesszük a szóráshoz.

2. A piskótát 3 lapra vágjuk, az alsót tálra fektetjük. Mindhárom lap vágott oldalát meglocsoljuk rummal. A lekvárt felforrósítjuk, fém szitakanálban áttörjük, megkenjük vele az alsó lapot. Megszórjuk a grillázs felével, aztán a középső lap, lekvár, a maradék grillázs végül a felső lap és a maradék lekvár következik. 12 órára a hűtőbe tesszük.

3. A rumos mártáshoz a cukorral és a tejjel simára keverjük a desszertport, gőz föltött besűrítjük, majd hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, és hozzákeverjük a rumot.

4. Tálalás előtt vastagon beszórjuk a torta tetejét a kakaóval, majd evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk ki belőle, kistányérra halmozzuk, részlegesen bevonjuk a mártással és megszórjuk grillázzsal. Citromfűlevélkékkel vidámítjuk, a maradék öntetet és grillázst pedig csinos tálkákban kínáljuk hozzá.

Tippek:

Tálalhatjuk úgy is, hogy a tortát szokás szerinti szeletekre vágjuk, és ki-ki a saját tányérján öntözi majd meg a rumos mártással.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+12 óra hűlési idő

Energiatartalom:

381 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Joghurtos kukorica-
retek saláta

Avokádókrém
paprikaladikban

Sonkás táska
és stangli

Gazdag rizssaláta
tojással

Spenótos pulykarolád

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Karalábé-retek-
rucola saláta

Túrós zöldségtorta

Karalábé-retek-
alma saláta

Ringlis
töltött tojás

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Majonézes
tojássaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: