LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Tejszínes
sóskaleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g sóska
- 1 nagyobb burgonya
- 1 csokor újhagyma
- 1 kis fej hagyma
- 2 ek. olaj
- 1 kk. ételízesítő
- 2 dl tej
- só, őrölt fehér bors
- 1-2 kk. kristálycukor vagy édesítőszer
- 1+1 dl tejszín
- 2 tojássárgája
- 8-12 apró rák (sós lében)
- néhány citromfűbóbita
1. A sóskát megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk. A burgonyát, az újhagymát és a hagymát meghámozzuk, megmossuk. A burgonyát apró kockákra, a hagymát finomra, az újhagymát 8-10 cm-es zöldjével együtt karikákra vágjuk.
2. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a hagymaféléket, fedő alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a burgonyát és a sóskát, élénk tűzön 1 percig forgatjuk-kevergetjük (amíg a sóska összeesik), aztán megszórjuk az ételízesítővel, felöntjük a tejjel és 8 dl vízzel, majd félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük (20-25 perc).
3. 1 dl tejszínt kemény habbá verünk, csillagcsőrős habzsákba szedjük. A rákocskákat leöblítjük, lecsepegetjük. Botmixerrel krémmé-péppé turmixoljuk a levest, utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, ízlés szerint édesítjük, és még egyszer felforraljuk.
4. A maradék 1 dl tejszínben elkeverjük a tojássárgákat, folyamatosan keverve a tűzről lehúzott, forró leveshez adjuk, de már nem forraljuk tovább, mert kipelyhesedik a tojás! A levest mélytányérokba/csészékbe szedjük, tetejüket tejszínhabrózsával, rákocskákkal és citromfűbóbitával díszítjük.
Változatok:
– Víz helyett felönthetjük a húsvéti füstölt sonka főzőlevével is, amelyet felhasználás előtt tanácsos megkóstolni: ha túlságosan sós, hígítsuk fel vízzel (összesen 8 dl lére van szükségünk).
– Kínálhatjuk egyszerűbben: pirított zsemlekockákkal, kiflikarikákal is.