2017. november 23.
Kelemen napja van

LEVESEK > Krémlevesek


Fotó: Hemző Károly

Tejszínes
sóskaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g sóska
  • 1 nagyobb burgonya
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 ek. olaj
  • 1 kk. ételízesítő
  • 2 dl tej
  • só, őrölt fehér bors
  • 1-2 kk. kristálycukor vagy édesítőszer
  • 1+1 dl tejszín
  • 2 tojássárgája
  • 8-12 apró rák (sós lében)
  • néhány citromfűbóbita

1. A sóskát megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk. A burgonyát, az újhagymát és a hagymát meghámozzuk, megmossuk. A burgonyát apró kockákra, a hagymát finomra, az újhagymát 8-10 cm-es zöldjével együtt karikákra vágjuk.

2. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a hagymaféléket, fedő alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a burgonyát és a sóskát, élénk tűzön 1 percig forgatjuk-kevergetjük (amíg a sóska összeesik), aztán megszórjuk az ételízesítővel, felöntjük a tejjel és 8 dl vízzel, majd félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük (20-25 perc).

3. 1 dl tejszínt kemény habbá verünk, csillagcsőrős habzsákba szedjük. A rákocskákat leöblítjük, lecsepegetjük. Botmixerrel krémmé-péppé turmixoljuk a levest, utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, ízlés szerint édesítjük, és még egyszer felforraljuk.

4. A maradék 1 dl tejszínben elkeverjük a tojássárgákat, folyamatosan keverve a tűzről lehúzott, forró leveshez adjuk, de már nem forraljuk tovább, mert kipelyhesedik a tojás! A levest mélytányérokba/csészékbe szedjük, tetejüket tejszínhabrózsával, rákocskákkal és citromfűbóbitával díszítjük.

Változatok:

– Víz helyett felönthetjük a húsvéti füstölt sonka főzőlevével is, amelyet felhasználás előtt tanácsos megkóstolni: ha túlságosan sós, hígítsuk fel vízzel (összesen 8 dl lére van szükségünk).
– Kínálhatjuk egyszerűbben: pirított zsemlekockákkal, kiflikarikákal is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc

Energiatartalom:

293 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Karalábé-retek-
alma saláta

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Sonkás és
sajtos roló

Gazdag
tavaszi saláta

Majonézes
tojássaláta

Sonkakrémes
töltött tojás

Sajtkrémes
mártogató

Krumplisaláta
túrókrémmel

Rokfortos újhagymaleves
habgaluskával

Húsos
lilahagymatorta

Gazdag rizssaláta
tojással

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: