2018. október 16.
Gál napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Piskóták


Fotó: Elendel

Epres-kakaós
piskótatekercs

Hozzávalók 10 szelethez:

  • A piskóalaphoz:
  • 50 g finomliszt
  • 25 g étkezési keményítő
  • 15 g (cukrozatlan) kakaópor
  • 1 kk. sütőpor
  • 3 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 80+20 g finomított kristálycukor
  • A töltelékhez:
  • 300 g eper + a díszítéshez
  • 30 g porcukor + a szóráshoz
  • 2 ek. citromlé
  • 4 zselatinlap
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1,5 dl tejszín
  • 4 ek. eperlekvár
  • néhány menta- vagy citromfűlevél

1. Kibéleljük sütőpapírral a sütőtepsit (30x40 cm). A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

2. A piskótalaphoz összeszitáljuk a lisztet, az étkezési keményítőt, a kakaót és a sütőport. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval és 2 ek. hideg vízzel kemény, majd a vaníliás cukorral és 80 g kristálycukorral fényes habbá verjük. Több részletben beleforgatjuk a tojássárgákat, végül a kakaós lisztet.

2. A masszát a tepsibe simítjuk, és 12 percig sütjük. 20 g kristálycukorral meghintett nagyobb konyharuhára borítjuk, lehántjuk róla a sütőpapírt, visszahajtjuk rá a konyharuha széleit, és hagyjuk kihűlni.

3. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, 200 g-ot felaprózunk, a többit a citromlével és 30 g porcukorral péppé turmixoljuk. Beáztatjuk a zselatinlapokat 5 dl hideg vízbe. A vaníliás cukorral kemény habbá verjük a tejszínt. A zselatint kinyomkodjuk, szelíd tűzön felovasztjuk 1 ek. eperrel, majd az eperpép egészéhez adjuk. Amikor kissé kötni kezd, beleforgatjuk a tejszínhabot.

4. Megkenjük a piskótalapot a lekvárral, majd a hosszanti széleken 4-5 cm-t szabadon hagyva, elsimítjuk rajta az eperhabot, megszórjuk a felaprózott eperrel, és a konyharuha segítségével feltekerjük. 2 órára betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt megszórjuk fátyolnyi porcukorral, majd átlós/cikcakkvonalban haladva tortaszelethez hasonló háromszögekre vágjuk. Tálra rendezzük, elfelezett-elnegyedelt eperszemekkel és menta-/citromfűlevélkékkel díszítve kínáljuk.

Italajánlat:

Félszáraz pezsgő, desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

205 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos-
tojásos rétes

Spenótkrémmel
töltött tojás

Majonézes
tojássaláta

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Túrós zöldségtorta

Avokádókrém
paprikaladikban

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Mimóza
tojássaláta

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Karalábé-retek-
alma saláta

Tojás tormás-
krémsajtos
tésztafészekben

Ringlis
töltött tojás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: