2017. május 1.
Fülöp napja van

LEVESEK > Krémlevesek


Fotó: Hemző Károly

Sárgarépa-krémleves
spenótgaluskával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g zsenge sárgarépa
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 ek. olaj
  • 1 kk. kristálycukor
  • 1 dl fehérbor
  • 7 dl zöldségleves (kockából)
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • só , őrölt szegfűbors
  • 1-2 ek. citromlé
  • 4 mentabóbita
  • A galuskához:
  • 250 g spenót
  • 60 g vaj/margarin
  • 70 g finomliszt
  • 1 tojás

1. A galuskához a spenótot megtisztítjuk, gondosan megmossuk, és csak annyi vízzel, amennyi a leveleken marad, fedő alatt éppen csak megfonnyasztjuk. Alaposan (pl. krumplinyomóval) kinyomkodjuk belőle a vizet, botmixerrel finom péppé zúzzuk, majd élénk tűzön megszikkasztjuk, és hagyjuk kihűlni.

2. A vajjal/margarinnal és 1 csipet sóval felforralunk 1,2 dl vizet, beleszórjuk a lisztet, és csak addig keverjük-forgatjuk, amíg a massza elválik az edény falától (1 perc). Kissé hűlni hagyjuk, aztán simára keverjük a tojással és 2 ek. spenótpürével.

3. A leveshez a sárgarépát és a hagymát meghámozzuk, felaprózzuk, egyidejűleg a felforrósított olajra dobjuk, megszórjuk a kristálycukorral, folyamatosan keverve 2-3 percig pirítjuk. Felöntjük a borral és a húslevessel, félrebillentett fedő alatt vajpuhára főzzük (25-30 perc).

4. Közben felforralunk 1,5-2 liter vizet, kevés sóval ízesítjük. Két egymásba forgatott kiskanállal a spenótos masszából galuskákat szaggatunk a vízbe, és szelíden gyöngyöző forralással 7-8 percig főzzük. Szűrőlapáttal kiemeljük, tálba terítjük, lefedjük, melegen tartjuk.

5. Kiveszünk a levesből 2-3 ek. sárgarépát, a többit botmixerrel krémesítjük. 4 kk. kivételével hozzáadjuk a tejszínt, utánasózzuk, szegfűborssal és citromlével (esetleg 1-2 csipet chiliporral) ízesítjük, jól összeforraljuk. Tálaláskor a levest mélytányérokba szedjük, tetejét néhány spenótgaluskával, a félretett sárgarépával, mentabóbitákkal és 1-1 kk. cirmosra kevert tejszínnel díszítjük. A maradék galuskát és sárgarépát külön tálkában, melegen kínáljuk.

Tippek:

– Olasz módra frissen reszelt parmezán sajtot is adhatunk mellé.
– Készíthejük 2 ek. mélyhűtött, felengedett spenótból is, amelyet felhasználás előtt alaposan kinyomkodunk, illetve megszikkasztunk.
– Ehhez az ételhez ugyan kevés spenót kell, de érdemes többet párolni belőle, és „leveles-darabos” állapotban eltenni a fagyasztóban (később jól jön majd levesek, omlettek, rakottasok, töltött tésztafélék stb. készítéséhez).

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

55 perc

Energiatartalom:

510 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos
omlett-tekercs

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Spenótos
palacsintatorta

Spenótos-
tojásos rétes

Zöldborsós újhagyma-
krémleves retekkel

Karalábé-retek-
rucola saláta

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Karalábé-retek-
alma saláta

Sajtos reteksaláta

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: