2018. augusztus 16.
Ábrahám napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Égetett tészták


Fotó: Elendel

Eperkrémes
fánk

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • Az égetett tésztához:
  • 100 g vaj/margarin
  • 250 g finomliszt
  • 6 tojás
  • Továbbá:
  • 400 g eper
  • 2 ek. citromlé
  • 500 g ricotta
  • 120 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 2 tasak (30 g) habfixáló
  • 2 dl tejszín
  • 150 g tortabevonó étcsokoládé
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. vágott, natúr pisztácia
  • néhány citromfűbóbita

1. A képviselőfánk-, azaz égetett tésztához  felforralunk 2,5 dl vizet a vajjal/margarinnal és 1 csipet sóval, egyszerre beleszórjuk a lisztet, és erőteljesen addig keverjük, amíg a massza összeáll, elválik az edény aljától és oldalától. Keverőtálba szedjük, gyors mozdulatokkal belekeverünk 1 tojást, 15 percig hűlni hagyjuk, aztán egyenként, alaposan beledolgozzuk a maradék 5 tojást is.

2. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra (légkeverés 190 °C-ra). A masszát csillagcsőrős habzsákba szedjük, és két sütőpapírral bélelt tepsire 10-10 db tojásnyi halmot nyomunk belőle. 20-22 percig sütjük, majd még melegen (recés pengéjű késsel vagy ollóval) levágjuk a kalapkájukat, és hagyjuk kihűlni.

3. A krémhez az epret, megmossuk, megtisztítjuk, 100 g-ot félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk, meglocsoljuk a citromlével, és péppé turmixoljuk. Összekeverjük a ricottát, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a habfixálót és az eperpürét, 30 percre betesszük a hűtőbe. A tejszínt kemény habbá verjük, beleforgatjuk a krémbe, aztán csillagcsőrös habzsákba szedjük, és megtöltjük vele a fánkokat.

4. A félretett eperszemeket félbe-/negyedbe vágjuk, belenyomkodjuk a krémbe. A csokoládét meleg vízfürdőbe állított lábaskába tördeljük, felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal. Megmártjuk benne a kalapkákat, a krém tetejére illesztjük, és mielőtt teljesen megkötne, beszórjuk néhány csipet pisztáciával. Tálalás előtt citromfűvel díszítjük. Kényeztetésképpen további felaprózott, citromlében és porcukorban érlelt epret kínálhatunk mellé.

Italajánlat:

Édes pezsgő vagy citromlikőr

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

188 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Pecsenyelibamáj-
pástétom

Tésztában sült
vagdalt

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Ráksaláta
narancskehelyben

Erdeigomba-
torta

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Orosz
csirkehússaláta

Spenótos papucs

Tatárbifsztek

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Almás-szőlős
sajtsaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: