2017. október 19.
Nándor napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

A nyári kánikulában könnyű, üdítő, viszonylag kalóriatakarékos, főleg gyümölcsös édességekre vágyunk. Ha kész piskótalapokból dolgozunk, szinte percek alatt elkészül ez a bomba-torta. Ribizlivel, meggyel, eperrel, szederrel is finom!

Fotó: Hemző Károly

Joghurtos málnabomba

Hozzávalók 12 szelethez:

  • A tésztához:
  • 3 nagy tojás
  • 120 g finomított kristálycukor
  • 120 g finomliszt
  • 1 ek. porcukor
  • A töltelékhez:
  • 1/2 dl triple sec likőr
  • 350 g málna
  • 6 zselatinlap (10 g)
  • 2 dl natúr krémjoghurt
  • 100 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) vanillincukor
  • 1 (bio)citrom
  • 3 dl tejszín
  • néhány kisebb citromfűlevél
A
B
C
D
E
F
G

1. A tésztához sütőpapírral kibéleljük egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját. A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. A tojásokat 3 ek. forró vízzel, magas fordulatszámon 1 percig keverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, és habosra-fehérre keverjük. Beleszitáljuk a lisztet, óvatosan összekeverjük, a formába simítjuk, és 25-30 percig sütjük. 20-25 percig a formában hagyjuk, aztán meghintjük a porcukorral, sütőpapírral fedett rácsra borítjuk, lehántjuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk egészen kihűlni.

2. Egy 20 cm átmérőjű, kb. 2,5 liter űrtartalmú habüstöt vagy gömbölyded tálat kibélelünk folpackkal úgy, hogy a végeik jócskán túllógjanak a tál peremén.

3. A tésztát két azonos vastagságú lapra vágjuk, megkenjük a likőrrel. A torta alsó lapját, elnegyedeljük, majd 12 gerezdre vágjuk (A), és hegyükkel középre tartva a tálba fektetjük (B). A másik tortalapra egy 20 cm átmérőjű tányért fektetünk, és körbevágjuk (C), hogy pontosan fedje majd a krémet (ez lesz a torta alapja).

4. A málnát megtisztítjuk (lehetőség szerint ne mossuk meg, mert elázik!), 10-12 szemet félreteszünk a díszítéshez. A krémhez a zselatint beáztatjuk bő hideg vízbe. vízzel. Eldolgozzuk a joghurtban a porcukrot, a vaníliás cukrot, a gondosan megmosott citrom reszelt héját (D) és fél citrom átszűrt levét. A zselatint kinyomkodjuk, szelíd tűzön éppen csak felolvasztjuk, hozzákeverünk 1 kis merőkanál krémet, majd még egyet, és a pép egészéhez adjuk. Hideg vízfürdőbe állítva addig hűtjük-keverjük, amíg kissé sűrűsödni kezd.

5. A tejszínt kemény habbá verjük, és lazán-apránként beleforgatjuk a krémbe. Egyharmadát a piskótabélésbe simítjuk, üregükkel fölfelé sűrűn-szabályosan belenyomkodjuk a málna egyharmadát (E), majd ismét krém, málna és a maradék krém következik. Tetejére illesztjük, kissé rá is nyomkodjuk a körbevágott tésztalapot (F), felhajtjuk a folpack-széleket, és 12 órára hidegre tesszük.

6. Tálalás előtt kihajtjuk a folpack-széleket, és határozott mozdulattal lapos tálra fordítjuk a formából a bombát. Lehántjuk róla a folpackot (G), végül a félretett málnaszemekkel, valamint a citromfűlevélkékkel díszítve tálaljuk.

Tippek:

Joghurt helyett készíthetjük 20%-os tejföllel is.

Italajánlat:

Desszetbor vagy édeskés pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+12 óra hűlési idő

Energiatartalom:

245 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gesztenyetorta

Narancsos
Pavlova-torta

Húsvéti mogyorós
ananásztorta

Szőlős-őszibarackos
joghurtkrémtorta

Gyümölcsös
joghurttorta

Mákos túróhabtorta

Epres
Pavlova-torta

Meggyes
Pavlova-torta

Fekete-erdői
meggytorta

Anyák napi
epres szívtorta

Svájci
sárgarépatorta

Habcsókos parfétorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: