2018. október 16.
Gál napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

A nyári kánikulában könnyű, üdítő, viszonylag kalóriatakarékos, főleg gyümölcsös édességekre vágyunk. Ha kész piskótalapokból dolgozunk, szinte percek alatt elkészül ez a bomba-torta. Ribizlivel, meggyel, eperrel, szederrel is finom!

Fotó: Hemző Károly

Joghurtos málnabomba

Hozzávalók 12 szelethez:

  • A tésztához:
  • 3 nagy tojás
  • 120 g finomított kristálycukor
  • 120 g finomliszt
  • 1 ek. porcukor
  • A töltelékhez:
  • 1/2 dl triple sec likőr
  • 350 g málna
  • 6 zselatinlap (10 g)
  • 2 dl natúr krémjoghurt
  • 100 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) vanillincukor
  • 1 (bio)citrom
  • 3 dl tejszín
  • néhány kisebb citromfűlevél
A
B
C
D
E
F
G

1. A tésztához sütőpapírral kibéleljük egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját. A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. A tojásokat 3 ek. forró vízzel, magas fordulatszámon 1 percig keverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, és habosra-fehérre keverjük. Beleszitáljuk a lisztet, óvatosan összekeverjük, a formába simítjuk, és 25-30 percig sütjük. 20-25 percig a formában hagyjuk, aztán meghintjük a porcukorral, sütőpapírral fedett rácsra borítjuk, lehántjuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk egészen kihűlni.

2. Egy 20 cm átmérőjű, kb. 2,5 liter űrtartalmú habüstöt vagy gömbölyded tálat kibélelünk folpackkal úgy, hogy a végeik jócskán túllógjanak a tál peremén.

3. A tésztát két azonos vastagságú lapra vágjuk, megkenjük a likőrrel. A torta alsó lapját, elnegyedeljük, majd 12 gerezdre vágjuk (A), és hegyükkel középre tartva a tálba fektetjük (B). A másik tortalapra egy 20 cm átmérőjű tányért fektetünk, és körbevágjuk (C), hogy pontosan fedje majd a krémet (ez lesz a torta alapja).

4. A málnát megtisztítjuk (lehetőség szerint ne mossuk meg, mert elázik!), 10-12 szemet félreteszünk a díszítéshez. A krémhez a zselatint beáztatjuk bő hideg vízbe. vízzel. Eldolgozzuk a joghurtban a porcukrot, a vaníliás cukrot, a gondosan megmosott citrom reszelt héját (D) és fél citrom átszűrt levét. A zselatint kinyomkodjuk, szelíd tűzön éppen csak felolvasztjuk, hozzákeverünk 1 kis merőkanál krémet, majd még egyet, és a pép egészéhez adjuk. Hideg vízfürdőbe állítva addig hűtjük-keverjük, amíg kissé sűrűsödni kezd.

5. A tejszínt kemény habbá verjük, és lazán-apránként beleforgatjuk a krémbe. Egyharmadát a piskótabélésbe simítjuk, üregükkel fölfelé sűrűn-szabályosan belenyomkodjuk a málna egyharmadát (E), majd ismét krém, málna és a maradék krém következik. Tetejére illesztjük, kissé rá is nyomkodjuk a körbevágott tésztalapot (F), felhajtjuk a folpack-széleket, és 12 órára hidegre tesszük.

6. Tálalás előtt kihajtjuk a folpack-széleket, és határozott mozdulattal lapos tálra fordítjuk a formából a bombát. Lehántjuk róla a folpackot (G), végül a félretett málnaszemekkel, valamint a citromfűlevélkékkel díszítve tálaljuk.

Tippek:

Joghurt helyett készíthetjük 20%-os tejföllel is.

Italajánlat:

Desszetbor vagy édeskés pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+12 óra hűlési idő

Energiatartalom:

245 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Svájci
sárgarépatorta

Szívküldi
epertorta

Mákos
túróhabtorta

Puncstorta

Rácsos
almatorta

Húsvéti mogyorós
ananásztorta

Meggyes
Pavlova-torta

Epres
Pavlova-torta

Szőlős-őszibarackos
joghurtkrémtorta

Csokoládés
narancsbomba

Narancsos
Pavlova-torta

Habcsókos parfétorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: