2017. december 13.
Luca napja van

KÖRETEK > Krumpliköretek


Fotó: Elendel

Kapros-besameles
újkrumpli

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1,2 kg apró szemű újkrumpli
  • só, őrölt fehér bors
  • 1 csokor kapor
  • 40 g vaj/margarin
  • 40 g finomliszt
  • 3 dl tejszín
  • 1 ek. zöldséges ételízesítő
  • 1-2 kk. citromlé
  • 1 paradicsom

1. A krumplit megmossuk, enyhén sós vízben, héjában (ügyelve arra, hogy ne főjön szét!) megfőzzük (15 perc), majd leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk és meghámozzuk. A kaprot leöblítjük, lerázzuk róla vizet, néhány bóbitát félreteszünk a díszítéshez, szakállkáit lecsipkedjük a szárakról és finomra vágjuk.

2. Miközben a krumpli fő, a besamelhez felforrósítjuk a vajat/margarint, sárgára pirítjuk benne a lisztet, aztán beleszórjuk a kaprot, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve 1 percig pirítjuk (így érvényesül igazán az aromája). Lehúzzuk a tűzről egyszerre hozzáöntünk 3 dl vizet, csomómentesre keverjük, aztán hozzáadjuk a tejszínt, valamint az ételízesítőt, és szelíd tűzön 2-3 percig főzzük. Utánasózzuk, őrölt fehér borssal és citromlével ízesítjük (ha túl sűrűnek találjuk, egy kevés tejjel vagy vízzel hígítjuk-vékonyítjuk).

3. Beleforgatjuk a mártásba a krumplit, mérsékelt tűzön, szelíd rázogatással összeforraljuk (2 perc), fedő alatt 5 percig pihentetjük. Előmelegített, mélyebb tálba szedjük, és paradicsomgerezdekkel, valamint a félretett kaporral vidámítva hústalan egytálételként kínáljuk. Nagy tál friss vegyes saláta illik hozzá.

Tippek:

Ha egy kicsivel több időnk van, a krumplit tűzálló tálban forgatjuk össze a besamellel, tetejét gazdagon megszórjuk (edami, gouda, trappista) reszelt sajttal, és forró sütőben pirulásig sütjük (20-25 perc).

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

480 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Cukkinis
burgonyagratin

Őszi tepsis zöldség –
körtével, dióval

Húsos
lilahagymatorta

Hagymás-szalonnás
krumplirakottas

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Mustáros lazacfilé
zöldspárgával

Sajtos-sonkás
papucs

Szalonnás-zöldborsós
újkrumpli

Hagymás krumpli
snidlinges tejföllel

Gombaragu
burgonyapüréágyon

Héjában sült újkrumpli
túrós-zöldséges mártogatókkal

Tejszínben sült
újkrumpli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: