2017. december 13.
Luca napja van

HÚSÉTELEK > Pulykahússal

A pulyka sovány, ugyanakkor zamatos húsa méltán kerül az asztalra télen-
nyáron. Különösen mutatós, ha a felső combrészt kicsontozzuk, tetszés szerinti zöldségekkel, fűszerekkel megtöltjük, és formára igazítva, azaz sonkaszerűen megkötözve sütjük meg.


Fotó: Hemző Károly

Töltött pulykacomb
sült fokhagymával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csontos, bőrös pulykacomb (kb. 1,2 kg-os)
  • só, bors
  • 1 ágacska friss vagy 1/2 kk. szárított borsikafű
  • 1 nagy, piros húsú paprika vagy marinált sült paprika
  • 150 g kígyóuborka vagy cukkini
  • 4-5 szál petrezselyem
  • 4 ek. (classico) olívaolaj
  • 1+1 dl száraz fehérbor
  • 6-8 fej fokhagyma
  • 1 ek. étkezési keményítő

1. A pulykacombot leöblítjük, felső részét kicsontozzuk, a húst kiterítjük, kissé kiverjük, bedörzsöljük sóval, borssal és a felaprózott borsikafűvel. A paprikát és az uborkát/cukkinit megmossuk, a paprikát kicsumázzuk és vékony csíkokra vágjuk (a marinált paprikát előzőleg kiemeljük a levéből és lecsepegtetjük). A hámozatlan uborkát/cukkinit hosszanti szeletekre gyaluljuk. A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, néhány kivételével felaprózzuk.

2. Kissé egymásra csúsztatva a húsra rendezzük az uborka-/cukkiniszeleteket, beterítjük a paprikával, megszórjuk a petrezselyemmel, majd egymásra hajtjuk a széleket, hústűvel betűzzük, és sonkaszerűen megkötözzük. Bedörzsöljük sóval a comb külső felületét is, sütőedénybe tesszük, meglocsoljuk az olajjal, végül aláöntünk 1 dl bort. Lefedjük, illetve alufóliával letakarjuk, 180 °C-os sütőben puhára pároljuk, aztán fedetlenül aranybarnára pirítjuk (kb. 1 és 1/2 óra).

3. A fokhagymafejeket megmossuk, félidőben a hús mellé, a a sütőedénybe állítjuk, és mintha tölcsér volna a száruk, megtöltjük a maradék 1 dl borral. Többször meglocsoljuk a pecsenyelével és a a hússal együtt puhára-pirosra sütjük.

4. A húst (mélyedéssel ellátott) vágódeszkára emeljük, alufólia alatt 10 percig pihentetjük. A pecsenyelét leszűrjük, zsírtalanítjuk, a 2 ek. hideg vízben eldolgozott étkezési keményítővel éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc), utánasózzuk, borsozzuk.

5. Eltávolítjuk a zsineget és a hústűket, az alsó combrészből óvatosan kihuzigáljuk a megcsontosodott inakat. A comb felső részét nem túl vékony szeletekre vágjuk (az alsót csak az asztalnál bontjuk darabjaira), petrezselyemmel díszítjük, és a pecsenyelé, valamint a vajpuha fokhagymák kíséretében tálaljuk. További köretként párolt vegyes zöldség, mandulás-vajas párolt zöldbab, burgonypüré vagy petrezselymes újkrumpli illik hozzá.

Tippek:

– A fokhagymafejeket derékban kettévágjuk, héjukból egyenesen friss vagy pirított házikenyérre kenjük a mennyei krémet, és a hús köretként fogyasztjuk.
– Még ízletesebb (és persze némileg kalóriadúsabb), ha a comb tetejét sütés előtt betakarjuk 10-12 szelet baconnel.
– Hidegen is remek, ez esetben majonézes krumpli-, vegyes idénysalátát kínálhatunk hozzá.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

529 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tejszínben sült
újkrumpli

Tavaszi
zöld leves

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Tavaszi saláta
pulykacsíkokkal

Spárgás
tojáslepény

Hagymás zöldbab-
burgonyasaláta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Francia
zöldséges lecsó

Spenótos
töltött burgonya

Francia hagymás-
sonkás pite

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Dijoni hagymasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: