2017. augusztus 22.
Menyhért napja van

HÚSÉTELEK > Pulykahússal

A pulyka sovány, ugyanakkor zamatos húsa méltán kerül az asztalra télen-
nyáron. Különösen mutatós, ha a felső combrészt kicsontozzuk, tetszés szerinti zöldségekkel, fűszerekkel megtöltjük, és formára igazítva, azaz sonkaszerűen megkötözve sütjük meg.


Fotó: Hemző Károly

Töltött pulykacomb
sült fokhagymával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csontos, bőrös pulykacomb (kb. 1,2 kg-os)
  • só, bors
  • 1 ágacska friss vagy 1/2 kk. szárított borsikafű
  • 1 nagy, piros húsú paprika vagy marinált sült paprika
  • 150 g kígyóuborka vagy cukkini
  • 4-5 szál petrezselyem
  • 4 ek. (classico) olívaolaj
  • 1+1 dl száraz fehérbor
  • 6-8 fej fokhagyma
  • 1 ek. étkezési keményítő

1. A pulykacombot leöblítjük, felső részét kicsontozzuk, a húst kiterítjük, kissé kiverjük, bedörzsöljük sóval, borssal és a felaprózott borsikafűvel. A paprikát és az uborkát/cukkinit megmossuk, a paprikát kicsumázzuk és vékony csíkokra vágjuk (a marinált paprikát előzőleg kiemeljük a levéből és lecsepegtetjük). A hámozatlan uborkát/cukkinit hosszanti szeletekre gyaluljuk. A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, néhány kivételével felaprózzuk.

2. Kissé egymásra csúsztatva a húsra rendezzük az uborka-/cukkiniszeleteket, beterítjük a paprikával, megszórjuk a petrezselyemmel, majd egymásra hajtjuk a széleket, hústűvel betűzzük, és sonkaszerűen megkötözzük. Bedörzsöljük sóval a comb külső felületét is, sütőedénybe tesszük, meglocsoljuk az olajjal, végül aláöntünk 1 dl bort. Lefedjük, illetve alufóliával letakarjuk, 180 °C-os sütőben puhára pároljuk, aztán fedetlenül aranybarnára pirítjuk (kb. 1 és 1/2 óra).

3. A fokhagymafejeket megmossuk, félidőben a hús mellé, a a sütőedénybe állítjuk, és mintha tölcsér volna a száruk, megtöltjük a maradék 1 dl borral. Többször meglocsoljuk a pecsenyelével és a a hússal együtt puhára-pirosra sütjük.

4. A húst (mélyedéssel ellátott) vágódeszkára emeljük, alufólia alatt 10 percig pihentetjük. A pecsenyelét leszűrjük, zsírtalanítjuk, a 2 ek. hideg vízben eldolgozott étkezési keményítővel éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc), utánasózzuk, borsozzuk.

5. Eltávolítjuk a zsineget és a hústűket, az alsó combrészből óvatosan kihuzigáljuk a megcsontosodott inakat. A comb felső részét nem túl vékony szeletekre vágjuk (az alsót csak az asztalnál bontjuk darabjaira), petrezselyemmel díszítjük, és a pecsenyelé, valamint a vajpuha fokhagymák kíséretében tálaljuk. További köretként párolt vegyes zöldség, mandulás-vajas párolt zöldbab, burgonypüré vagy petrezselymes újkrumpli illik hozzá.

Tippek:

– A fokhagymafejeket derékban kettévágjuk, héjukból egyenesen friss vagy pirított házikenyérre kenjük a mennyei krémet, és a hús köretként fogyasztjuk.
– Még ízletesebb (és persze némileg kalóriadúsabb), ha a comb tetejét sütés előtt betakarjuk 10-12 szelet baconnel.
– Hidegen is remek, ez esetben majonézes krumpli-, vegyes idénysalátát kínálhatunk hozzá.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

529 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spárgás
tojáslepény

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Dijoni hagymasaláta

Francia
zöldséges lecsó

Tavaszi saláta
pulykacsíkokkal

Diós-sajtos
saláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Tejszínben sült
újkrumpli

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Hagymás zöldbab-
burgonyasaláta

Zöldséges
húsgombócok

Spenótos
töltött burgonya
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: