2018. április 19.
Emma napja van

TÉSZTASÜLTEK > Pizzák és lepények

Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a pizzát, ezt a nápolyi származású, maradék kenyértésztából gömbölyített, lapított, pörgetett, mindenféle finomsággal megrakott, ezerarcú lepényt, amit az ember bármikor, csak úgy jókedvében is meg tud enni. Bár az olaszok tették világhírűvé, az igazság az, hogy (kenyérsütéskor) készítettek ilyet nagyanyáink is, csak éppen tejföllel, zsiradékkal kenték meg. A faszén tüzelésű kemence utánozhatatlan ízt kölcsönöz neki, de otthon – speciális pizzaformában vagy tepsiben – magunk is nagyon finomat süthetünk.


Fotó: Hemző Károly

Alaprecept –
Pizzatészta

Hozzávalók 500 g tésztához
(1 nagy tepsihez vagy 2 nagyobb/
4 kisebb, kerek pizzához:

  • 1 dl tej
  • 1 kk. kristálycukor
  • 20 g élesztő
  • 400 g finomliszt
  • 1 kk. só
  • 4+4 ek. olaj
A
B
C
D
E
F
G
H

1. A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg, elpusztulnak az élesztőgombák!), 3 dl-es bögrébe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10 perc).

2. A lisztet keverőtálba szitáljuk – így levegősebb lesz, és gyorsabban megkel a tészta. Közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet (A), és a „kráter” széléről, fakanállal, csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk – azaz kovászt készítünk. A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 perc).

3. Hozzáadjuk a sót, 4 ek. olajat (B) és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. Robotgéppel addig dagasztjuk (C), amíg a tészta el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 perc).

4. A tésztát lisztezett munkalapra borítjuk (D) erőteljesen átgyúrjuk (E) (összeesik, nem baj!) és tenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára huzogatjuk-lapítjuk (nyújtani nemigen hagyja magát).

5. Olajjal kikenjük a sütőformát/tepsit, belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. Villával megszurkáljuk (F), vékonyan megkenjük olajjal (G), megkenjük paradicsomkrémmel (H), illetve megrakjuk az egyes receptekben megadott hozzávalókkal, és előmelegített, forró sütőben (220 °C), a „rakomány” mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.

Fontos:

A kelt tésztákat, így a pizzatésztát is forró sütőben (200 °C) sütjük, amelynek aljára beteszünk egy vizzel félig telt fémdobozt-lábaskát, ugyanis gőzben szebben kel a tészta, és nem szárad ki!

Tippek:

– A tésztába beledolgozhatunk 1 kk. őrölt vagy morzsolt, illetve friss, finomra felaprózott illatos fűszernövényt vagy ezek keverékét is, pl. rozmaring, kakukkfű, zsálya, kapor.
– Az oreganót, ami nélkül nem pizza a pizza, általában a tetejére szórjuk.
– A nyers, keletlen tészta kitűnően tűri a mélyhűtést, de szobahőmérsékleten kell hagyni felengedni, így miközben felenged, meg is kel!
– A félig megsütött pizzalapok ugyancsak jól viselik a mélyhűtőt, szobahőmérsékleten hagyjuk őket felengedni, tetszés szerint beterítjük a rakománnyal, és mindössze 15 percig sütjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+1 óra kelesztési idő

Energiatartalom:

410 kcal/100 g

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 27 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 27 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Tengerész és
padlizsános pizza

Spenótkrémmel
töltött tojás

Toszkán olívás
lapos kenyér

Spenótos
omlett-tekercs

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Krémsajtos-
olívás papucs

Sonkás-sajtos
töltött lepény

Túrós zöldségtorta

Spenótos-
tojásos rétes
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: