2019. március 18.
Sándor napja van

SÜTEMÉNYEK > Leveles tészták


Fotó: Hemző Károly

Meggyes fészek

Hozzávalók 9 fészekhez:

  • 500 g (mélyhűtött) leveles tészta
  • 1 tojás
  • 2 ek. finomított kristálycukor
  • néhány kisebb citromfűlevél
  • A töltelékhez:
  • 1 üveg (680-700 g) meggybefőtt
  • 80 g kristálycukor
  • 1/2 dl vörösbor
  • 1/2 rúd fahéj
  • 2-2 ujjnyi biocitrom- és narancshéj
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 4 ek. cseresznyepálinka
A
B
C
D
E
F
G

1. Ha mélyhűtött tészából készítjük, szobahőmérsékleten éppen csak annyira hagyjuk felengedni, hogy nyújtható legyen (kb. 1 óra) ugyanis a túlságosan lágy tésztát nem lehet szabályosan-pontosan formázni! A friss tésztát 10 perccel nyújtás előtt kivesszük a hűtőszekrényből. Fehér kartonból/papírból kivágunk egy 10x10 cm-es és egy 8,5x8,5 cm-es négyzetet. 2 sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

2. A munkalapot és a tésztát meghintjük fátyolnyi liszttel (A). A tésztát kb. 31x31 cm-es négyzetre nyújtjuk, és 1-1 cm szélességben szabályosan körbevágjuk (B) – legegyszerűbb, ha kizárólag konyhai célokra rendszeresített, könnyen tisztán tartható-elmosható műanyag vonalzót használunk.

3. A nagyobbik kartonnégyzet és a vonalzó segítségével a tésztalapot 3 hosszanti, majd 3 függőleges csíkra, azaz 9 db 10x10 cm-es négyzetre vágjuk (C), és a sütőlapra rakosgatjuk őket.

4. A négyzetek oldalvonalától egyenlő távolságot tartva a közepükre fektetjük a kisebbik kartonnégyzetet, és körbevágjuk (D). A belső, kisebbeket megkenjük tojásfehérjével, a „tésztakereteket” pedig átlósan áthajtjuk a szemben lévő oldalakra, és kissé lenyomkodjuk (E), (F). Tetejüket megkenjük a maradék tojásfehérjével elkevert tojássárgájával, meghintjük a cukorral (G), és a forró sütőben, középső bordamagasságon 20-25 percig, aranysárgára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

5. A töltelékhez a meggyet leszűrjük, lecsepegtetjük, levét megtartjuk. A cukrot aranybarnára pirítjuk, felöntjük 1 dl befőttlével és a borral, hozzáadjuk a fahéjat, a citrom- és narancshéjat, majd élénk tűzön 5 percig forraljuk. Beletesszük a meggyet, hozzáadjuk a 4 ek. befőttlében elkevert étkezési keményítőt, és éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc). Meghintjük a pálinkával, hagyjuk kihűlni, végül kidobjuk belőle a fahéjat és a citrushéjakat.

6. Tálaláskor a „fészkekbe” púpozzuk a krém sűrűjét-darabosát, lapos tálra tesszük őket, és citromfűlevélkékkel díszítjük. Tetejüket megszórhatjuk vaníliás vagy fahéjas porcukorral. A maradék krémet csinos tálkában kínáljuk. Evőeszközként desszertvillát és kiskanalat adunk hozzá.

Fontos:

Néhány órán belül tanácsos elfogyasztani, mert a tölteléktől megereszkedhet a tészta.

Tippek:

– A kész megykrémet 4 ek. cseresznyepálinkával illatosíthatjuk; vörösbor helyett befőttlével is készíthetjük.
– Készíthetjük 250 g kimagozott, friss meggyből is, ez esetben a besűrített töltelékbe még melegen beleforgatunk 2 ek. zsemlemorzsát.
– Bármely más savanykás gyümölcsből finom!

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, desszertbor, édes pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ a tészta felengedési ideje

Energiatartalom:

311 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkakrémes
töltött tojás

Spenótos papucs

Gyönyörűséges orosz
hússaláta tojással

Túrós zöldségtorta

Avokádókrém
paprikaladikban

Karalábé-retek-
alma saláta

Mimóza
tojássaláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Majonézes
tojássaláta

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Tojás tormás-
krémsajtos
tésztafészekben
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: