2018. augusztus 15.
Mária napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok


Fotó: Hemző Károly

Eper-ananász
saláta

Hozzávalók 4 kehelyhez:

  • 600 g eper
  • 1 kisebb (bio)citrom
  • 2 ek. porcukor
  • 1 dl édeskés desszertbor vagy tokaji aszú
  • 1 közepes, érett ananász
  • 1 dl citromlikőr (limoncello)
  • 1/2 tasak (5 g) habfixáló
  • 1 dl tejszín
  • 8-12 mentalevél

1. Az epret hideg vízbe merítve-rázogatva megmossuk (nem áztatjuk hosszasan!), szűrőtálban lecsepegtetjük, majd konyharuhára terítve felitatjuk róla a nedvességet. 4 formás szemet félreteszünk a díszítéshez, a többi csészeleveleit-csumáját kicsavarjuk vagy ékelő mozdulattal kivágjuk, a nagyobb szemeket elnegyedeljük.

2. A citromot forró, folyó víz alatt megmossuk, szárazra töröljük, héját lereszeljük, levét kinyomjuk és a héjhoz szűrjük. Hozzákeverjük a porcukrot és a bort, majd lazán beleforgatjuk az epret, lefedjük és 2 órára hidegre tesszük.

3. Az ananászt megmossuk, szárcsonkját és bóbitáját leválasztjuk, talpára állítva vágódeszkára helyezzük. Kb. 1 cm vastagon körben levágjuk a héját (az esetleges „szemeket” késheggyel kiemeljük), majd elnegyedeljük, és kivágjuk középső, fás torzsáját. Felaprózzuk, tálba szórjuk, meglocsoljuk a likőrrel, lefedjük és behűtjük (azért nem egy tálban az eperrel, mert az megfogja, és oda a szépség!).

4. Tálaláskor levével együtt 4 kehelybe/tálkába szedjük előbb az epret, aztán az ananászt. A habfixálóval kemény habbá verjük a jól behűtött tejszínt, dundi rózsákat nyomunk belőle a gyümölcssaláta tetejére, végül mentalevelekkel és a félretett eperszemekkel díszítjük. Vaníliafagylalttal, rolettivel is gazdagíthatjuk.

Italajánlat:

Citromlikőr, édeskés pezsgő vagy desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+ 2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

298 kcal/kehely

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrémes
fánkfalatkák

Karalábé-retek-
alma saláta

Tojás tormás-
krémsajtos
tésztafészekben

Sonkakrémes
töltött tojás

Mimóza
tojássaláta

Gyönyörűséges orosz
hússaláta tojással

Spenótos-
tojásos rétes

Karalábé-retek-
rucola saláta

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Avokádókrém
paprikaladikban

Majonézes
tojássaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: