2018. augusztus 17.
Jácint napja van

EGYTÁLÉTELEK > Fazékban


Fotó: Elendel

Húsos
töltött tök

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg (2 db) zsenge tök
  • 1 ek. vaj/margarin a tálhoz
  • A töltelékhez:
  • 1 közepes fej hagyma
  • 150 g sampinyon gomba
  • 100 g füstölt, húsos szalonna
  • 500 g darált sertés- és marhahús vegyesen
  • 80 g kerek szemű rizs
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 2 tojás
  • só, bors
  • Továbbá:
  • 300+200 g tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 50 g reszelt edami sajt
  • só, bors
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 4-5 szál petrezselyem
  • 5 koktélparadicsom
  • 2 szál bazsalikom

1. A tököket meghámozzuk, derékban 2-2  félhengerre vágjuk, magjaikat kivájjuk, húsukat 8-10 db 4-5 cm vastag karikákra szeljük, és vajjal/margarinnal kikent nagyobb sütőtálba sorakoztatjuk.

2. A töltelékhez a hagymát és a gombát, finomra aprítjuk. A szalonnát apróra felkockázzuk, ropogósra sütjük. Zsírjában megfonnyasztjuk a hagymát és a gombát, beleforgatjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk. Kissé hűlni hagyjuk, aztán hozzáadjuk a rizst, a paradicsompürét, a tojásokat, ízlés szerint sót és borsot, jól összedolgozzuk, végül a tökgyűrűkbe púpozzuk.

3. 300 g tejfölben elkeverjük a tojássárgákat, a sajtot, egy kevés sót és borsot, bevonjuk vele a töltelék tetejét. 180 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük.

4. 200 g tejfölt megszínezünk a paradicsompürével. A tökgyűrűket óvatosan lapos tálra emeljük, részlegesen meglocsoljuk a tejföllel, megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel, és paradicsommal, bazsalikombóbitákkal díszítve kínáljuk. Egyszerű, mutatós, biztos siker!

Tippek:

Ha étkes a család, burgonyapürét, hagymás-petrezselymes párolt rizst adhatunk mellé.

Változatok:

Petrezselyem helyett ízesíthetjük 15-20 finomra vágott tárkonylevéllel, kaporral is.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

512 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Fasírtmuffin

Sajtos-sonkás
papucs

Sajtkrémes
mártogató

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Tatárbifsztek

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Almás-gombás
rakott krumpli

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Mexikói fasírt

Majonézes
kínaikel-saláta

Sonkás táska
és stangli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: