2017. október 23.
Gyöngyi napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Egyszerű, mutatós, különleges desszert a fügefák első, júniusi terméséből,
de természetesen a nyár végi-szeptemberi fügékből is pompás – ekkor viszont
a bogyós gyümölcsöknek már csak mélyhűtött változatát használhatjuk.


Fotó: Hemző Károly

Habos-krémes
fügevirágok

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1/2 vaníliarúd
  • 2,5 dl tej
  • 3 tojássárgája
  • 80 g kristálycukor
  • 4 ek. brandy vagy rum
  • 8 nagyobb, érett füge
  • 200 g vegyes bogyós gyümölcs (ribizli, málna, áfonya stb.)
  • 1 tasak (10 g) vanillincukor
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • 1,5 dl tejszín
  • 4-8 citromfűbóbita

1. A krémhez a vaníliarudat felhasítjuk, majd a belsejéből kikapart péppel együtt a tejhez adjuk, felforraljuk, fedő alatt 10 percig pihentetjük. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a kristálycukorral, apránként hozzászűrjük a tejet, visszaöntjük a tejeslábasba, és mérsékelt tűzön (vagy gőz fölött), sűrűsödésig forrósítjuk. Hideg vízfürdőbe állítjuk, a brandyvel/rummal illatosítjuk, és gyakran megkeverve kihűtjük.

2. A fügéket puha kendővel megtörölgetjük. Hegyüket lecsípjük, majd hámozatlanul mindegyiket 4 gerezdre bemetsszük úgy, hogy az aljuk egyben maradjon. A bogyós gyümölcsöket (a málna kivételével) leöblítjük, felitatjuk róluk a vizet.

3. Tálalás előtt a vanillincukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a jól behűtött tejszínt, csillagcsőrös nyomózsákba szedjük. A krémet 1 nagyobb, nem túl mély tálba vagy 4 kistányérra simítjuk, és beleültetjük a fügéket. Gerezdjeiket szelíden, sziromszerűen kissé kihajtjuk, belsejükbe dundi habrózsákat nyomunk. Tetejüket a bogyós gyümölcsökkel díszítjük (a maradékot a fügék közé szórjuk), és a citromfűbóbitákkal vidámítva kínáljuk. Egyszerű, mutatós, különleges!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

281 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Töltött paradicsom
szicíliai módra

Zöldbabcsokor
paprikával

Padlizsán
pizzasütő módra

Paprikás-sajtos
cukkininyársak

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Rukolás-rokfortos
saláta

Illatos hússal
töltött cukkini

Sonkás-ricottás
padlizsántekercs

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Spenótkrémmel
töltött tojás

Marinált zöldségek

Sonkás-málnás
cukkinisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: