2018. június 18.
Levente napja van

HÚSÉTELEK > Pulykahússal

A pulykacomb szinte kínálja magát arra, hogy szaftos egybesült váljék belőle, amely melegen és hidegen egyaránt élvezetes. A friss meggyből (vagy egyéb aromás gyümölcsből) készített savanykás mártás és a szerecsendióval illatozó, édeskés polenta az ínyenceknek való ételek méltóságára emeli.


Fotó: Hemző Károly

Pulykacomb meggy-
mártással, polentával

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 1 felső, bőrös pulykacomb (kb. 1,5 kg)
  • 1 ek. pulykafűszersó
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1 fej újfokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • néhány salátalevél
  • A mártáshoz:
  • 600 g meggy
  • 2 ek. kristálycukor
  • 1+1 dl testes vörösbor
  • 1/4 kk. őrölt fahéj
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • só, bors
  • 2 csapott ek. étkezési keményítő
  • A polentához:
  • 150 g kukoricadara
  • szerecsendió
  • 1 ek. vaj/margarin

1. A pulykacombot leöblítjük, kicsontozzuk, bedörzsöljük a fűszersóval, majd összetűzzük, és sonkaszerűen megkötözzük, sütőedénybe tesszük. A hagymákat meghámozzuk, karcsú gerezdekre szeljük, a fokhagymafej szárát 6-8 cm-re visszavágjuk, elnegyedeljük és a hagymával együtt a hús mellé dobjuk. Meglocsoljuk az olajjal, aláöntjük a fehérbort (vagy 1 dl vizet), lefedjük, és 180 °C-os sütőben, puhára pároljuk (1 óra). Ezután fedő nélkül, a pecsenyelével locsolgatva pirosra sütjük (további 20-25 perc).

2. A mártáshoz a meggyet megmossuk, kimagozzuk. A cukrot aranysárgára pirítjuk, felöntjük 1 dl vörösborral, hozzáadjuk a fahéjat, a reszelt citromhéjat, 1-1 csipet sót és borsot, végül a meggyet, majd mérsékelt tűzön addig forraljuk, amíg a cukor elolvad. A maradék 1 dl vörösborban elkeverjük az étkezési keményítőt, a meggyhez adjuk, és éppen csak sűrűsödésig főzzük (1 perc). Tálalásig melegen tartjuk.

3. A polentagaluskához felforralunk 4,5 dl vizet, beleszórunk 1 kk. sót, majd a kukoricadarát, és mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve 3-4 percig, krémsűrűségűre főzzük (vigyázat, pöfékel!). Lehúzzuk a tűzről, ízlés szerint utánasózzuk, 1 csipet frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, végül beleolvasztjuk a vajat/margarint, és fedő alatt 12 percig puffasztjuk.

4. A pulykasültet vágódeszkára emeljük, lehántjuk róla a zsineget, nem túl vékonyan felszeleteljük, tálra rendezzük. 2 vízbe mártogatott, régimódi-öblös evőkanállal jókora galuskákat szaggatunk ki a polentából, a hús mellé rendezzük, megöntözzük a zsírtalanított pecsenyealjjal, és salátalevelekkel, zöldfűszerlevelekkel díszítve azonnal tálaljuk. A forró mártást külön tálban kínáljuk hozzá.

Tippek:

– Jó vendégváró, hiszen a húst jó előre, akár előző nap is megpárolhatjuk, így tálalás előtt csak sütni-pirítani kell.
– Polenta helyett kínálhatjuk szerecsendióval illatosított burgonyapürével vagy -krokettel; meggy helyett sárga-/őszibarackszósszal is.
– Érdemes a húsból eleve nagyobb darabot sütni, mert hidegen is finom, szépen szeletelhető – ez esetben nem meggyszósszal és polentával, hanem vegyes-leveles vagy mediterrán (olívabogyóval, zsenge lilahagymával, bazsalikommal készített) paradicsomsalátával, friss kenyérrel kínálhatjuk – ez utóbbi elsősorban arra hivatott, hogy megkenhessük a hagymás-fokhagymás pecsenyealjjal.

Italajánlat:

Könnyű, száraz rozé vagy vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

651 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrémes
fánkfalatkák

Fasírtmuffin

Ráksaláta
narancskehelyben

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Tésztában sült
vagdalt

Spenótos papucs

Illatos hússal
töltött cukkini

Körtés-diós
zellersaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Tonhalas
krumplisaláta

Orosz
csirkehússaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: