ELŐÉTELEK > Meleg előételek

Fotó: Hemző Károly
Padlizsán
pizzasütő módra
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 közepes (200 g/db) padlizsán
- só, bors
- 250 g paradicsom
- 1 piros húsú vagy paradicsompaprika
- 20-25 kimagozott olívabogyó
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4+1 ek. olaj
- 1/4 kk. szárított oregánó
- 10-12 bazsalikomlevél
- 4-8 koktélparadicsom
1. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A padlizsánokat hosszában kettévágjuk, mélyen, pogácsaszerűen bekockázzuk, 1 órára erősen besózzuk. A paradicsomokat forró, majd hideg vízbe dobjuk, meghámozzuk, levüket-magjaikat eltávolítjuk, és a paprikával együtt vékony csíkokra szeljük. Az olívabogyókat (8-12 szem kivételével) darabosra vágjuk.
2. A hagymát felkarikázzuk és megfonnyasztjuk 4 ek. olajban. Rádobjuk a paradicsomot, a paprikát, az áttört fokhagymát és az olívabogyót, hozzáadjuk az oregánót, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, és mérsékelt tűzön, félig lefedve sűrűre főzzük (15-20 perc).
3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. 1 ek. olajjal kikenünk egy nagyobb tepsit. A padlizsánokat leöblítjük, kinyomkodjuk belőlük a vizet, majd vágott felükkel lefelé a tepsibe fektetjük, és félpuhára sütjük (kb. 15 perc). Óvatosan megfordítjuk őket, tetejükre simítjuk a paradicsomragut, majd további 12-15 percig sütjük.
4. Tálaláskor lapos tálra sorakoztatjuk a padlizsánokat, a félretett olívabogyókkal, a bazsalikomlevélkékkel és a felezett koktélparadicsomokkal díszítjük. Az esetleg kimaradt ragut külön tálkában kínáljuk. Hidegen is kitűnő! Rövid makarónit (penne), orsótésztát (fusilli) adhatunk hozzá.
Tippek:
Sütéskor megszórhatjuk a tetejét 100-150 g apróra felkockázott vagy durvára reszelt mozzarella sajttal.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé