2017. augusztus 17.
Jácint napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták


Fotó: Elendel

Cseresznyés-
nektarinos kocka

Hozzávalók kb. 30 kockához:

  • 750 g érett cseresznye
  • 400 g magvaváló nektarin vagy őszibarack
  • 1 (bio)citrom
  • 100 g hámozott mandula
  • 6 tojás
  • 150 g kristálycukor
  • 150 g lágy vaj/margarin
  • 150 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 450 g finomliszt
  • 1,25 dl tej
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 1/2 dl rum
  • 2-3 ek. (fahéjas vagy vaníliás) porcukor a szóráshoz

1. A csereszenyét, a nektarint/őszibarackot és a citromot megmossuk, a cseresznyét kimagozzuk, szűrőtálban lecsepegtetjük. A nektarint/őszibarackot 1 percre forró, majd hideg vízbe merítjük, meghámozzuk (ha vékony a nektarin héja, nem szükséges), kimagozzuk, és apró kockákra vágjuk. A mandulát darabosra aprítjuk. A sütőbe való peremes (kb. 30x40 cm-es) tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 °C -ra.

2. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, apránként beleszórjuk a kristálycukrot, és nem túl kemény habbá verjük. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd az egyenként hozzáadott a tojássárgákkal. A teljes mennyiségből elvett 2-3 ek. liszttel váltakozva, vékony sugárban hozzáöntjük a tejet, végül belereszeljük a szárazra törölt citrom héját.

3. Összeszitáljuk a sütőporral a maradék lisztet. Óvatos, laza mozdulatokkal a tojáskrémhez keverjük előbb a hab 1/3-át, majd 2-3 részletben a maradékot úgy, hogy mindig a tetejére szitáljuk a sütőporos lisztet. Végezetül beleforgatjuk a mandulát és a rumot is.

4. A masszát a tepsibe öntjük, tetejét egyenletesen elsimítjuk, megszórjuk a cseresznyével és a nektarinnal/őszibarackkal, és középső bordamagasságon 50-55 percig sütjük (tűpróba!). A tepsiben hagyjuk kihűlni.

5. Tálaláskor a sütőpapírral együtt vágódeszkára emeljük a tésztát, kisebb-nagyobb kockákra/rombuszokra, illetve tetszés szerinti alakzatokra vágjuk, és tányérra rendezzük. Tetejét megszórhatjuk fátyolnyi (fahéjas vagy vaníliás) porcukorral. Mélyhűthető!

Fontos:

– Mivel a tojásfehérje a legcsekélyebb zsiradék jelenlétében sem verődik fel (ide értve a minimális tojássárgáját is), érdemes a hab felverésével kezdeni a massza készítését, ugyanis ha a tojássárgája-zsiradék kikeverésével kezdünk, gondosan el kell mosni a habverőt.
– Mivel a rumban lévő alkohol a sütés folyamán elpárolog, gyerek is nyugodtan ehet a süteményből, de használhatunk sütésálló rumaromát is.

Változatok:

Készíthetjük
– cseresznye helyett meggyel vagy cseresznye-meggy változattal, illetve egyéb aromás gyümölcsökkel is;
– nektarin/őszibarack helyett elnegyedelt sárgabarackkal, amelyet nem szükséges meghámozni;
– jól lecsepegtetett őszibarackbefőttel (netto 400-450 g);
– mélyhűtött cseresznyével is, amelyet csak annyira hagyunk felengedni, hogy ki tudjuk magozni.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, édes pezsgő vagy desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

189 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsos
kelkáposztaleves

Spárga tojásos
zöld morzsával

Csirkecomb csípős
nektarinkörettel

Sonkás táska
és stangli

Sárgabarackos-
áfonyás pite

Cseresznye-egres
tortácskák

Tejszínes-gombás
galuska

Bögrés
mákos kocka

Hagymás rostélyos

Korhely
lencseleves

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: