2017. december 11.
Árpád napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták


Fotó: Elendel

Cseresznyés-
nektarinos kocka

Hozzávalók kb. 30 kockához:

  • 750 g érett cseresznye
  • 400 g magvaváló nektarin vagy őszibarack
  • 1 (bio)citrom
  • 100 g hámozott mandula
  • 6 tojás
  • 150 g kristálycukor
  • 150 g lágy vaj/margarin
  • 150 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 450 g finomliszt
  • 1,25 dl tej
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 1/2 dl rum
  • 2-3 ek. (fahéjas vagy vaníliás) porcukor a szóráshoz

1. A csereszenyét, a nektarint/őszibarackot és a citromot megmossuk, a cseresznyét kimagozzuk, szűrőtálban lecsepegtetjük. A nektarint/őszibarackot 1 percre forró, majd hideg vízbe merítjük, meghámozzuk (ha vékony a nektarin héja, nem szükséges), kimagozzuk, és apró kockákra vágjuk. A mandulát darabosra aprítjuk. A sütőbe való peremes (kb. 30x40 cm-es) tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 °C -ra.

2. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, apránként beleszórjuk a kristálycukrot, és nem túl kemény habbá verjük. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd az egyenként hozzáadott a tojássárgákkal. A teljes mennyiségből elvett 2-3 ek. liszttel váltakozva, vékony sugárban hozzáöntjük a tejet, végül belereszeljük a szárazra törölt citrom héját.

3. Összeszitáljuk a sütőporral a maradék lisztet. Óvatos, laza mozdulatokkal a tojáskrémhez keverjük előbb a hab 1/3-át, majd 2-3 részletben a maradékot úgy, hogy mindig a tetejére szitáljuk a sütőporos lisztet. Végezetül beleforgatjuk a mandulát és a rumot is.

4. A masszát a tepsibe öntjük, tetejét egyenletesen elsimítjuk, megszórjuk a cseresznyével és a nektarinnal/őszibarackkal, és középső bordamagasságon 50-55 percig sütjük (tűpróba!). A tepsiben hagyjuk kihűlni.

5. Tálaláskor a sütőpapírral együtt vágódeszkára emeljük a tésztát, kisebb-nagyobb kockákra/rombuszokra, illetve tetszés szerinti alakzatokra vágjuk, és tányérra rendezzük. Tetejét megszórhatjuk fátyolnyi (fahéjas vagy vaníliás) porcukorral. Mélyhűthető!

Fontos:

– Mivel a tojásfehérje a legcsekélyebb zsiradék jelenlétében sem verődik fel (ide értve a minimális tojássárgáját is), érdemes a hab felverésével kezdeni a massza készítését, ugyanis ha a tojássárgája-zsiradék kikeverésével kezdünk, gondosan el kell mosni a habverőt.
– Mivel a rumban lévő alkohol a sütés folyamán elpárolog, gyerek is nyugodtan ehet a süteményből, de használhatunk sütésálló rumaromát is.

Változatok:

Készíthetjük
– cseresznye helyett meggyel vagy cseresznye-meggy változattal, illetve egyéb aromás gyümölcsökkel is;
– nektarin/őszibarack helyett elnegyedelt sárgabarackkal, amelyet nem szükséges meghámozni;
– jól lecsepegtetett őszibarackbefőttel (netto 400-450 g);
– mélyhűtött cseresznyével is, amelyet csak annyira hagyunk felengedni, hogy ki tudjuk magozni.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, édes pezsgő vagy desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

189 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldséges rétes

Zöldfűszeres
túrókrémlabdák

Csicseriborsó-
mártogató

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Túrós zöldségtorta

Avokádókrém
paprikaladikban

Toszkán olívás
lapos kenyér

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Sajtos-sonkás
papucs

Fasírtmuffin

Sonkás táska
és stangli

Erdeigomba-
torta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: