2017. december 13.
Luca napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Jeges nyalánkságok

Francia rafinéria, eredeti neve „soufflé glacé”, azaz jeges felfújt, ugyanis felmagasított felfújtformában készül, csak nem a sütőben, hanem a mélyhűtőben.


Fotó: Hemző Károly

Joghurtos
ribizliparfé

Hozzávalók 4 személyre:

  • alufólia
  • 4 db (kb. 1,5 dl-es) porcelán felfújtforma
  • 300 g piros ribizli
  • 50 g fekete ribizli
  • 1 citrom leve
  • 100 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) vanillincukor
  • 2 tojásfehérje
  • 2 dl tejszín
  • 400 g natúr joghurt

1. Alufóliából 4 db többször összehajtogatott, 10-12 cm széles, 35 cm hosszú csíkot vágunk, és szorosan a felfújtformák köré simítjuk úgy, hogy a formákat 2-3 cm áthajtással körülérjék.

2. Félreteszünk a díszítéshez 8 piros, valamint 4 fekete ribizlifürtöt, a többit megmossuk, alaposan lecsepegtetjük, (villával) leszemezzük. Turmixkehelybe szórjuk, néhány pörgetéssel finom péppé törjük, majd nem túl sűrű szövésű szitakanálban áttörjük. Hozzáadjuk a citrom átszűrt levét, a porcukrot és a vanillinukrot, 15 percig pihentetjük.

3. 1 csipet sóval kemény habá verjük a tojásfehérjéket. Egy másik tálban ugyancsak kemény habbá verjük a tejszínt. A joghurtot a ribizlipéphez adjuk, jól összekeverjük, majd több részletben óvatosan beleforgatjuk előbb a tojás-, aztán a tejszínhabot. Arányosan elosztva a felmagasított formákba simítjuk, és legalább 6 órára (még jobb, ha egy éjszakára) betesszük a mélyhűtőbe.

4. Tálalás előtt 15 perccel kivesszük a mélyhűtőből a formákat, lehántjuk róluk az alufóliát. Ha nagyon „gyűrött” az oldaluk, meleg vízbe mártott késsel elsimítjuk a felületüket. A félretett ribizlifürtöket leöblítjük, konyharuhával vagy papírkendővel felitatjuk róluk a nedveséget, és a parfé tetejére csinosítjuk. Külön tálkában/habszifonban tejszínhabot, édes ostyát, rolettit kínálhatunk hozzá.

Tippek:

– Készíthetjük egyéb, karakteres ízű gyümölcsből is (eper, meggy, málna, szeder, barackfélék, dinnye, ananász, banán stb.), a bogyós gyümölcsöket azonban tanácsos mindig áttörni, mert kemény, apró magjaik se nem jók, se nem szépek!
– Ha cukor helyett édesítőszerrel, vanillincukor helyett pedig 5-6 csepp vaníliaaromával készítjük, energiaértéke mindössze 249 kcal.
– Kétszeres mennyiségű hozzávalókból (folpackkal kibélelt) őzgerinc-/kisebb kuglófformában is megfagyaszthatjuk.

Italajánlat:

Édes pezsgő vagy desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc
+ 6 óra fagyasztási idő

Energiatartalom:

359 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Erdeigomba-
torta

Spenótos papucs

Tésztában sült
vagdalt

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Körtés-diós
zellersaláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Ráksaláta
narancskehelyben

Burgundiai
rokfortos körte

Orosz
csirkehússaláta

Tatárbifsztek

Ringlis
töltött tojás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: