2018. június 18.
Levente napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Jeges nyalánkságok

Francia rafinéria, eredeti neve „soufflé glacé”, azaz jeges felfújt, ugyanis felmagasított felfújtformában készül, csak nem a sütőben, hanem a mélyhűtőben.


Fotó: Hemző Károly

Joghurtos
ribizliparfé

Hozzávalók 4 személyre:

  • alufólia
  • 4 db (kb. 1,5 dl-es) porcelán felfújtforma
  • 300 g piros ribizli
  • 50 g fekete ribizli
  • 1 citrom leve
  • 100 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) vanillincukor
  • 2 tojásfehérje
  • 2 dl tejszín
  • 400 g natúr joghurt

1. Alufóliából 4 db többször összehajtogatott, 10-12 cm széles, 35 cm hosszú csíkot vágunk, és szorosan a felfújtformák köré simítjuk úgy, hogy a formákat 2-3 cm áthajtással körülérjék.

2. Félreteszünk a díszítéshez 8 piros, valamint 4 fekete ribizlifürtöt, a többit megmossuk, alaposan lecsepegtetjük, (villával) leszemezzük. Turmixkehelybe szórjuk, néhány pörgetéssel finom péppé törjük, majd nem túl sűrű szövésű szitakanálban áttörjük. Hozzáadjuk a citrom átszűrt levét, a porcukrot és a vanillinukrot, 15 percig pihentetjük.

3. 1 csipet sóval kemény habá verjük a tojásfehérjéket. Egy másik tálban ugyancsak kemény habbá verjük a tejszínt. A joghurtot a ribizlipéphez adjuk, jól összekeverjük, majd több részletben óvatosan beleforgatjuk előbb a tojás-, aztán a tejszínhabot. Arányosan elosztva a felmagasított formákba simítjuk, és legalább 6 órára (még jobb, ha egy éjszakára) betesszük a mélyhűtőbe.

4. Tálalás előtt 15 perccel kivesszük a mélyhűtőből a formákat, lehántjuk róluk az alufóliát. Ha nagyon „gyűrött” az oldaluk, meleg vízbe mártott késsel elsimítjuk a felületüket. A félretett ribizlifürtöket leöblítjük, konyharuhával vagy papírkendővel felitatjuk róluk a nedveséget, és a parfé tetejére csinosítjuk. Külön tálkában/habszifonban tejszínhabot, édes ostyát, rolettit kínálhatunk hozzá.

Tippek:

– Készíthetjük egyéb, karakteres ízű gyümölcsből is (eper, meggy, málna, szeder, barackfélék, dinnye, ananász, banán stb.), a bogyós gyümölcsöket azonban tanácsos mindig áttörni, mert kemény, apró magjaik se nem jók, se nem szépek!
– Ha cukor helyett édesítőszerrel, vanillincukor helyett pedig 5-6 csepp vaníliaaromával készítjük, energiaértéke mindössze 249 kcal.
– Kétszeres mennyiségű hozzávalókból (folpackkal kibélelt) őzgerinc-/kisebb kuglófformában is megfagyaszthatjuk.

Italajánlat:

Édes pezsgő vagy desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc
+ 6 óra fagyasztási idő

Energiatartalom:

359 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ringlis
töltött tojás

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Tonhalas
krumplisaláta

Orosz
csirkehússaláta

Halkrémes
uborkakosárka

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Hagymás zöldbab-
burgonyasaláta

Paradicsomos-
spárgás saláta

Tésztában sült
vagdalt

Burgundiai
rokfortos körte

Körtés-diós
zellersaláta

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: