2019. február 15.
Kolos napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok


Fotó: Hemző Károly

Cukkinimuszaka

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg zsenge cukkini
  • só, bors
  • olaj a sütéshez
  • 2+4 tojás
  • 100 g finomliszt
  • 200 g nyers, füstölt sonka
  • 500 g krémtehéntúró vagy ricotta
  • 5 dl tej
  • diónyi vaj/margarin
  • 2 ek. zsemlemorzsa

1. A cukkinikat megmossuk, két végüket levágjuk, hámozatlanul, hosszanti irányban 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk. 10 percre besózzuk, majd papírkendővel felitatjuk róluk a nedvességet. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2-3 ujjnyi olajat, 2 tojást kissé felverünk. A cukkiniszeleteket lisztbe, majd a tojásba forgatjuk, és az olajban mindkét oldalukon pirosra sütjük, végül többszörösen összehajtogatott papírkendőre terítjük.

2. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. Az öntethez a sonkát apróra felkockázzuk. 4 tojást kissé felverünk a tejjel, 1/3 részét félretesszük, a többit simára keverjük a túróval, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül hozzáadjuk a sonkát.

3. Kikenünk vajjal/margarinnal és beszórunk zsemlemorzsával egy négyszögletes tűzálló tálat. Aljára fektetünk egy sor cukkiniszeletet, megkenjük néhány kanál túrómasszával, majd ismét cukkini-túrómassza-cukkini következik (a tetejére cukkini kerüljön). Ráöntjük a félretett tojásos tejet, és a forró sütőben 40-45 percig, pirulásig sütjük. Mivel felfújtként viselkedik, azonnal tálaljuk, mert hamar összeesik.

Változatok:

– A masszába és a rakottas tetejére reszelt aromás juh-, füstölt-, vagy parmezánsajtot is szórhatunk.
– Azonos módon elősütött padlizsánnal, burgonyával is készíthetjük.

Italajánlat:

Könnyű, száraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

503 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Tésztával töltött
padlizsán

Illatos hússal
töltött cukkini

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Almás-besameles
káposztatorta

Spenótos
omlett-tekercs

Paradicsomos
rakott cukkini

Vegyes
nyári rakottas

Túrós zöldségtorta

Krémsajtos-
olívás papucs

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Babos zöldségragu
polentával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: