SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Zöldbabos
babsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g fejteni való bab (tisztítva 350 - 400 g)
- 250 g zöld hüvelyű bab
- 200 g sárgarépa
- 3-4 szál újhagyma
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 citrom
- só
- 10-12 szem feketebors
- 2-4 szál friss borsikafű
- 1-2 szál petrezselyem
- Az öntethez:
- 2 ek. fehérborecet
- 1 kk. csípős mustár
- bors
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
1. A babot kifejtjük hüvelyéből, a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A zöldbabot 2-3 cm-es darabokra, a sárgarépát és az újhagymát karikákra vágjuk, ez utóbbit meghintjük 1/2 kk. sóval és a citrom átszűrt levével.
2. A fejtett babot, a hagymafejet és a leöblített borsikafüvet enyhén sós, hideg vízben (vagy füstölt hús főzőlevében) feltesszük főni. Hozzáadjuk a teatojásba zárt borsot és fokhagymát, a sárgarépát és a zöldbabot, majd mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára főzzük – ügyeljünk arra, hogy a zöldségek ne főjenek szét!
3. Az öntethez mélyebb tálban elkeverjük a borecetet a mustárral, ízlés szerint frissen őrölt borssal, végül apránként az olívaolajjal és 1 merőkanálnyi főzőlével.
4. A zöldségeket leszűrjük, azonnal beleforgatjuk az öntetbe. Levével együtt hozzáadjuk az újhagymát, aztán lefedjük, hagyjuk kihűlni, és szobahőmérsékleten 1-2 órán át érleljük. Tálaláskor lazán átkeverjük, petrezselyemmel díszítjük, és egytálsalátaként vagy natúr, grillezett húsok köreteként kínáljuk.
Tippek:
Ha későbbi fogyasztásra szánjuk, hidegre tesszük, de tálalás előtt 1 órával kivesszük a hűtőszekrényből, hogy a fagyos olaj felengedhessen.
Elkészítési idő:
30 perc
+ 1-2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
158 kcal/adag
Nehézségi fok: