2017. december 11.
Árpád napja van

LEVESEK > Gyümölcslevesek


Fotó: Hemző Károly

Hideg
ribizlileves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 (bio)citrom
  • 600 g piros és fekete/fehér ribizli vegyesen
  • 6-8 szegfűszeg
  • 150 g kristálycukor
  • 1 dl félédes fehérbor vagy szűrt almalé
  • kisujnyi fahéj
  • 1 tasak vaníliás vagy puncs ízű pudingpor
  • 200 g tejföl
  • 4 kk. tejszín

1. A citromot alaposan megmossuk, sárga héjából 2 kisujjnyit vékonyan lehántunk, levét kinyomjuk és átszűrjük. A kétféle ribizlit leöblítjük, felitatjuk róluk a vizet, (villával) leszemezzük,  4 kis evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez. A szegfűszeget teatojásba zárjuk.

2. A cukrot lábasba szórjuk, folyamatosan kevergetve világosbarnára pirítjuk, majd felöntjük a citromlével, a fehérborral vagy almalével, valamint 8 dl vízzel, addig forraljuk, amíg a cukor felolvad. Beledobjuk a ribizlit, a teatojást, a citromhéjat és a fahéjat, mérsékelt tűzön felforraljuk, majd botmixerrel péppé pörgetjük, végül nagyobb szitakanálban/szitán átszűrjük – visszamaradt „sűrűjét” alaposan kinyomkodjuk.

3. Simára keverjük a pudingport 2,5 dl hideg vízzel és a tejföllel, majd folyamatosan keverve a leveshez adjuk, mérsékelt tűzön 1-2 percig forraljuk. Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, lefedjük, és legalább 3 órára a hűtőbe tesszük.

4. Tálaláskor kidobjuk a citrom- és fahéjat, valamint a teatojás tartalmát. A levest mélytányérokba vagy erőleveses-csészékbe szedjük, 1-1 kk. tejszínt csurgatunk a tetejére, késheggyel belehúzva cirmosra csinosítjuk, végül a félretett ribizlivel díszítjük. További díszítésként tejszínhab, pirított mandulaforgács, néhány citromfű-/mentabóbita illik hozzá.

Tippek:

Egyéb bogyós gyümölcsökből (meggy, cseresznye, egres, ribizli, málna, szeder stb.), vegyesen is készíthetjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+ 3 óra hűlési idő

Energiatartalom:

308 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldbabcsokor
paprikával

Mediterrán krumplisaláta

Illatos hússal
töltött cukkini

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Sonkás táska
és stangli

Kolumbusz-saláta

Bécsi
krumplisaláta

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Olívás
paradicsomsaláta

Erdeigomba-
torta

Hagymás zöldbab-
burgonyasaláta

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: