2018. október 23.
Gyöngyi napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes tésztadesszertek

A finom túrómasszából nemcsak gombócokat kerekíthetünk, de nagyobb galuskákat is szaggathatunk, amelyeket különféle gyümölcsmártásokkal –
ezúttal sárgabarackkal – kínálhatunk. Tartalmas nyári levesek ideális kísérője.


Fotó: Hemző Károly

Túrógaluska
sárgabarackröszterrel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g krémtehéntúró
  • 2 ek. tejföl
  • 1 tojás
  • 1 ek. porcukor
  • 1 csipet só
  • 50 g rétesliszt (grízes liszt)
  • 100 g vaj/margarin
  • 200 g zsemlemorzsa
  • 40 g porcukor + a szóráshoz
  • A röszterhez:
  • 500 g érett sárgabarack
  • 100 g kristálycukor
  • 1 citrom leve
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 1 púpozott ek. étkezési keményítő
  • 3-4 ek. barackpálinka

1. Összekeverjük a túrót, a tejfölt, a tojást, a porcukrot, a sót, valamint a lisztet, aztán lefedjük, és a hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük.

2. Közben elkészítjük a rösztert: a barackokat megmossuk, félbe-negyedbe vágjuk, kimagozzuk. 1 dl vizet felforralunk a kristálycukorral, a citromlével és a fahéjjal. Hozzáadjuk a barackot, mérsékelt tűzön, olykor megkeverve 5-8 percig főzzük. 1/2 dl hideg vízben  eldolgozzuk az étkezési keményítőt, a barackhoz keverjük, éppen csak besűrítjük (1 perc), végül a pálinkával illatosítjuk, melegen tartjuk.

3. Nagyobb lábasban felteszünk forrni 4-5 liter vizet. Két öblösebb, vízbe mártogatott evőkanállal galuskákat formálunk a masszából, óvatosan a szelíd forrásban lévő vízbe merítjük, (kissé megduzzadnak!), és egyenletes, lassú forralással 10-12 percig főzzük. Tűpróbával ellenőrizzük, átfőtt-e a belsejük: ha a közepükbe szúrt és kihúzott hústű „tiszta”, biztosan megfőtt a galuska, ha ragacsos, további 3-4 percig még főnie kell.

4. Közben a vajat/margarint habosodásig hevítjük, beleszórjuk a zsemlemorzsát és a cukrot, folyamatosan keverve aranybarnára pirítjuk. Szűrőkanállal sorra kiemeljük a galuskákat a vízből, lecsepegtetjük, és a zsemlemorzsába forgatjuk. Csinos tálra rendezzük őket, megszórjuk porcukorral, és a forró barackmártás kíséretében mihamarabb tálaljuk. Bár melegíthető, frissen az igazi!

Tippek:

– Még finomabb és különlegesebb, ha a zsemlemorzsának egy részét (50 g) darált dióval vagy mandulával helyettesítjük.
– A nyers túrógaluskák jól tűrik a mélyhűtést: liszttel megszórt tálcára helyezzük őket, fedetlenül 1 órára betesszük a gyorsfagyasztó rekeszbe, majd nejlonzacskóba zárjuk. Fogyasztáskor felengedés nélkül merítjük a forrásban lévő vízbe – a többi ugyanaz.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+ 1 óra pihentetési idő

Energiatartalom:

518 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Zöldségleves
májgaluskával

Hideg
nektarinleves

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Sárgabarackos csirkemell
mazsolás rizzsel

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Sárgabarackos-
áfonyás pite

Hideg
sárgabarackleves

Húsos
kelkáposztaleves

Mákos-habos
rakott kifli

Tejszínes-gombás
galuska

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: