2017. augusztus 17.
Jácint napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes tésztadesszertek

A finom túrómasszából nemcsak gombócokat kerekíthetünk, de nagyobb galuskákat is szaggathatunk, amelyeket különféle gyümölcsmártásokkal –
ezúttal sárgabarackkal – kínálhatunk. Tartalmas nyári levesek ideális kísérője.


Fotó: Hemző Károly

Túrógaluska
sárgabarackröszterrel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g krémtehéntúró
  • 2 ek. tejföl
  • 1 tojás
  • 1 ek. porcukor
  • 1 csipet só
  • 50 g rétesliszt (grízes liszt)
  • 100 g vaj/margarin
  • 200 g zsemlemorzsa
  • 40 g porcukor + a szóráshoz
  • A röszterhez:
  • 500 g érett sárgabarack
  • 100 g kristálycukor
  • 1 citrom leve
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 1 púpozott ek. étkezési keményítő
  • 3-4 ek. barackpálinka

1. Összekeverjük a túrót, a tejfölt, a tojást, a porcukrot, a sót, valamint a lisztet, aztán lefedjük, és a hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük.

2. Közben elkészítjük a rösztert: a barackokat megmossuk, félbe-negyedbe vágjuk, kimagozzuk. 1 dl vizet felforralunk a kristálycukorral, a citromlével és a fahéjjal. Hozzáadjuk a barackot, mérsékelt tűzön, olykor megkeverve 5-8 percig főzzük. 1/2 dl hideg vízben  eldolgozzuk az étkezési keményítőt, a barackhoz keverjük, éppen csak besűrítjük (1 perc), végül a pálinkával illatosítjuk, melegen tartjuk.

3. Nagyobb lábasban felteszünk forrni 4-5 liter vizet. Két öblösebb, vízbe mártogatott evőkanállal galuskákat formálunk a masszából, óvatosan a szelíd forrásban lévő vízbe merítjük, (kissé megduzzadnak!), és egyenletes, lassú forralással 10-12 percig főzzük. Tűpróbával ellenőrizzük, átfőtt-e a belsejük: ha a közepükbe szúrt és kihúzott hústű „tiszta”, biztosan megfőtt a galuska, ha ragacsos, további 3-4 percig még főnie kell.

4. Közben a vajat/margarint habosodásig hevítjük, beleszórjuk a zsemlemorzsát és a cukrot, folyamatosan keverve aranybarnára pirítjuk. Szűrőkanállal sorra kiemeljük a galuskákat a vízből, lecsepegtetjük, és a zsemlemorzsába forgatjuk. Csinos tálra rendezzük őket, megszórjuk porcukorral, és a forró barackmártás kíséretében mihamarabb tálaljuk. Bár melegíthető, frissen az igazi!

Tippek:

– Még finomabb és különlegesebb, ha a zsemlemorzsának egy részét (50 g) darált dióval vagy mandulával helyettesítjük.
– A nyers túrógaluskák jól tűrik a mélyhűtést: liszttel megszórt tálcára helyezzük őket, fedetlenül 1 órára betesszük a gyorsfagyasztó rekeszbe, majd nejlonzacskóba zárjuk. Fogyasztáskor felengedés nélkül merítjük a forrásban lévő vízbe – a többi ugyanaz.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+ 1 óra pihentetési idő

Energiatartalom:

518 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mákos-habos
rakott kifli

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Korhely
lencseleves

Zöldségleves májgaluskával

Bécsi
krumplisaláta

Sárgabarackos csirkemell
mazsolás rizzsel

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Húsos
kelkáposztaleves

Hideg
nektarinleves

Hideg
sárgabarackleves

Sonkás táska
és stangli

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: