2017. október 23.
Gyöngyi napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Jeges nyalánkságok

Nevét a párizsi operaház közelében lévő cukrászda jóvoltából, a világhírű ausztrál származású operaénekesnőről, Nelly Melbáról (1861-1931) kapta, aki állítólag előadás után mindig „csak" egy hatalmas adag fagyaltot fogyasztott vacsorára...


Fotó: Hemző Károly

Málnás-őszibarackos
fagylaltkehely
Eredeti neve: Pêche Melba

Hozzávalók 4 kehelyhez:

  • 4 érett őszibarack vagy nektarin
  • 2+2 ek. citromlé
  • 400 g málna
  • 2 ek. porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 4 ek. málna- vagy cseresznyepálinka
  • 12 gombóc vaníliafagylalt
  • 4 menta- vagy citromfűbóbita

1. A őszibarackokat/nektarinokat megmossuk, 2 percre forró, majd 2 percre jégkockákkal lehűtött vízbe merítjük. Kiemeljük a vízből, lecsepegtetjük, héjukat lehúzzuk, kettévágjuk és kimagozzuk őket. Két őszibarackot apróra felkockázunk, a másik kettőt vékony gerezdekre szeljük, külön-külön tálkákba csúsztatjuk, és azonnal meghintjük citromlével, hogy meg ne barnuljanak.

2. A málnát tálcára terítjük, átválogatjuk, 12-16 szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit turmixkehelybe szórjuk, 1-2 pörgetéssel éppen csak péppé törjük, majd lábaskába szűrjük. Hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, 1-2 percig forraljuk, azután kihűtjük, és belekeverjük a pálinkát.

3. Tálaláskor 4 kehely vagy kompótostálka aljára terítjük a felkockázott őszibarackot. Bevonjuk 1-2 ek. málnaöntettel, majd a tetejükre nyomunk 3 gombóc fagylaltot, és arányosan elosztva a közökbe fektetjük az őszibarackgerezdeket. Meglocsoljuk a maradék öntettel, végül a félretett málnaszemekkel és a menta-/citromfűbóbitákkal díszítve azonnal tálaljuk.

Tippek:

– Édes ostyát, rolettit kínálhatunk hozzá; tetejét megszórhatjuk pirított mandulával.
– Citrom-, stracciatella- vagy pisztáciafagylattal is nagyon finom.

Italajánlat:

Édes pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

25 perc

Energiatartalom:

436 kcal/kehely

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ráksaláta
narancskehelyben

Körtés-diós
zellersaláta

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Erdeigomba-
torta

Ringlis
töltött tojás

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Tésztában sült
vagdalt

Burgundiai
rokfortos körte

Almás-szőlős
sajtsaláta

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Pecsenyelibamáj-
pástétom
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: