2017. augusztus 22.
Menyhért napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták


Fotó: Hemző Károly

Mozzarellás
sült paprika

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1-1 nagyobb sárga, zöld és piros húsú paprika
  • 2 húsos zöldpaprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. kapribogyó
  • 100 g mozzarellagyöngy
  • 2 szál friss kakukkfű
  • néhány bóbita friss borsikafű vagy bazsalikom
  • 4 ek. fehér borecet
  • 1/2 kk. porcukor
  • só, őrölt fehér bors
  • 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 1/2 paradicsom

1. Sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A paprikákat megmossuk, lecsepegtetjük, - és hogy kevesebbet kelljen mosogatni – alufóliával/sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. Középső bordamagasságon 15 percig sütjük, aztán megfordítjuk őket, és további 15-20 perc alatt barnára-foltosra sütjük.

2. Közben a fokhagymagerezdeket meghámozzuk. A kapribogyókat és a mozzarellagyöngyöket lecsepegtetjük, a nagyobbakat kettévágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, a kakukkfű levélkéit lecsipkedjük-lehúzzuk a szárakról.

3. Az öntethez olvadásig keverjük a borecetben a porcukrot és 1/4 kk. sót, ízlés szerint borsozzuk, apránként beledolgozzuk az olajat, végül az áttört fokhagymát.

4. Kivesszük a tepsit a sütőből, a paprikákat nagyobb, ép nejlontasakba zárjuk, 15-20 percig saját gőzükben pihentetjük-fonnyasztjuk. Ezután könnyűszerrel lehúzhatjuk a héjukat, félbe-negyedbe vágjuk, csumájukat és magjaikat eltávolítjuk. A sütés, hámozás és szeletelés közben keletkezett lét az öntethez keverjük.

5. A paprikaszeleteket változatosan tálra rendezzük, tetejükre szórjuk a kapribogyókat, a mozzarellagyöngyöket és a kakukkfűlevélkéket. Meglocsoljuk az öntettel, lefedjük, és 1 órán át szobahőmérsékleten érleljük. Tálalás előtt 1-2 paradicsomkarikával és borsikafűvel/bazsalikommal díszítjük. Sültekhez köretként-salátaként, amúgy önmagában, friss kenyérrel, aperitif mellé kínálhatjuk.

Tippek:

– Ha nagyobb mennyiséget készítünk, a sütőből kivett, forró paprikákat alufóliával gondosan letakarjuk vagy egy másik, ugyanakkora tepsit borítunk a tetejükre – az a lényeg, hogy a gőz ne szökhessen meg, mert akkor körülményesebb a paprikahéj eltávolítása.
– A nagyobb, vastag húsú paprikákat egészben, nyílt lángon vagy a láng fölé helyezett, felforrósított fémlapon is megsüthetjük, 5 percre alufóliába csomagoljuk őket, megtisztítjuk, vastagabb szeletekre bontjuk, a többi ugyanaz.
– Jól záródó dobozba zárva, hűtőszekrényben több napig eltartható, sőt egyre finomabb lesz, de fogyasztás előtt 1 órával tanácsos szobahőmérsékletre tenni, hogy az olaj felengedhessen.
– A sült paprika nagyon jól viseli a mélyhűtést, érdemes belőle eltenni. Felhasználás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, és frissen készítjük hozzá az öntetet.

Italajánlat:

Könnyű vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 1 óra érlelési idő

Energiatartalom:

175 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Paradicsomos
babsaláta

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Tavaszi
vegyes saláta

Zöldbabcsokor
paprikával

Illatos hússal
töltött cukkini

Padlizsános-krumplis
paradicsomsaláta

Rukolás-rokfortos
saláta

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Olívás
paradicsomsaláta

Marinált zöldségek

Paradicsomos-
rokfortos cukkinisaláta

Kolumbusz-saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: