2018. szeptember 26.
Jusztina napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták


Fotó: Hemző Károly

Mediterrán
kenyérsaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 300 g szikkadt félbarna kenyér
  • 3 ek. (classico) olívaolaj
  • 5 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 2 közepes fej lilahagyma
  • 300 g kígyóuborka
  • 1-1 piros és sárga húsú paprika
  • 6 kisebb, kemény paradicsom
  • 1 kis fej fodros lollosaláta vagy 1/2 fej jégsaláta
  • 1-2 szál friss menta
  • 80 g kimagozott olívabogyó
  • 1 citrom
  • só, bors

1. A fokhagymát meghámozzuk, felaprózzuk. A kenyeret vastagabb szeletekre vágjuk, meghámozzuk, majd 2-3 cm-es kockákra vágjuk. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 3 ek. olajat, beledobjuk a fokhagymát és a kenyérkockákat, folyamatosan keverve-rázogatva ropogósra sütjük, papírkendőre terítjük.

2. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát felkarikázzuk, a hámozatlan uborkát és a színes paprikákat kisebb-nagyobb kockákra aprózzuk. A paradicsomot gerezdekre szeljük. A salátát megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, falatnyi darabokra tépkedjük. A mentát leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük, néhány kivételével finomra vágjuk, majd az összes zöldséget mélyebb tálba szórjuk, és hozzáadjuk a lecsepegtetett olívabogyókat.

3. A citromot megmossuk, félbevágjuk, egyik felét gerezdekre szeljük. A másik fél citrom levét kinyomjuk, átszűrjük, simára keverjük ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal, végül 5 ek. apránként hozzáadott olívaolajjal. Meglocsoljuk vele a salátakeveréket, beleforgatjuk a kenyérkockákat, és nem túl mély tálra púpozzuk. A félretett mentalevélkékkel és a citromgerezdekkel vidámítva azonnal tálaljuk.

Tippek:

– Kényeztetésképpen kócosíthatunk a tetejére 150-200 g hajszálvékonyra szeletelt parmai sonkát is.
– Ha nem azonnali fogyasztásra szánjuk, az előkészített salátakeveréket letakarjuk, felhasználásig a hűtőben tartjuk, és csak közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá az öntetet és a kenyeret, amely gyorsan elázik (bár úgy is finom!).

Italajánlat:

Könnyű félszáraz fehér- vagy vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

298 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Rukolás-rokfortos
saláta

Krumplisaláta
túrókrémmel

Tonhalas
krumplisaláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Paradicsomos-
rokfortos cukkinisaláta

Sonkás-málnás
cukkinisaláta

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Tarka saláta
kertifűöntettel

Túrós zöldségtorta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Sajtos reteksaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: