2018. június 20.
Rafael napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok


Fotó: Hemző Károly

Rizskehely
szederrel

Hozzávalók 4 kehelyhez:

  • 2-3 ujjnyi (bio)citromhéj
  • 4 dl tej
  • 40+80 g kristálycukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1 kk. vaj/margarin
  • 120 g kerek szemű rizs
  • 1+2 dl tejszín
  • 600 g érett szeder
  • 1 dl félszáraz vörösbor
  • 1-1 csipet őrölt fahéj és szegfűszeg
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 1 ek. vágott mandula vagy natúr pisztácia
  • néhány citromfűlevél

1. Alaposan megmossuk a citromot, 2-3 ujjnyi vékony csíkot hántunk le róla. Felforraljuk a tejet 40 g kristálycukorral, a citromhéjjal, a felhasított vaníliarúddal és a belsejéből kikapargatott péppel, valamint a vajjal/margarinnal. Beleszórjuk a rizst, és mérsékelt tűzön, gyakorta megkeverve puhára-ragacsosra főzzük (20-22 perc). Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, majd elkeverünk benne 1 dl felveretlen tejszínt.

2. A mártáshoz a szedret leöblítjük, jól lecsepegtetjük, felét turmixkehelyben péppé pörgetjük, áttörjük. 80 g kristálycukrot összeforralunk a vörösborral, hozzáadjuk a szederpépet és a fűszereket, élék tűzön 5 percig főzzük. 4-8 szép szem kivételével belekeverjük a maradék szedret és a 2 ek. hideg vízben feloldott étkezési keményítőt, szelíd forralással éppen csak besűrítjük (1 perc). Jéghideg vízbe állítva kihűtjük.

3. Kemény habbá verjük a maradék 2 dl tejszínt, lazán beleforgatjuk a rizsbe, és a szedermártással rétegezve 4 szépséges kehelybe/tálkába simítjuk (jusson a tetejére is!), jól behűtjük (2 óra). Tálaláskor a félretett szederszemekkel, esetleg néhány ribizlifürttel és citromfűlevélkékkel díszítjük, végül megszórjuk mandulával/pisztáciával.

Változatok:

Készíthetjük egyéb karakteres gyümölcsökkel, pl. meggyel, málnával, sárgabarackkal, erdei bogyósokkal, szilvával, illetve ezek befőtt/mélyhűtött változatával is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

372 kcal/kehely

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almahab
gesztenyeágyon

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Húsos
kelkáposztaleves

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Bécsi
krumplisaláta

Tejszínes-gombás
galuska

Sonkás táska
és stangli

Spárga tojásos
zöld morzsával

Korhely
lencseleves

Hideg
nektarinleves

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Zöldségleves májgaluskával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: