2017. augusztus 22.
Menyhért napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok


Fotó: Hemző Károly

Rizskehely
szederrel

Hozzávalók 4 kehelyhez:

  • 2-3 ujjnyi (bio)citromhéj
  • 4 dl tej
  • 40+80 g kristálycukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1 kk. vaj/margarin
  • 120 g kerek szemű rizs
  • 1+2 dl tejszín
  • 600 g érett szeder
  • 1 dl félszáraz vörösbor
  • 1-1 csipet őrölt fahéj és szegfűszeg
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 1 ek. vágott mandula vagy natúr pisztácia
  • néhány citromfűlevél

1. Alaposan megmossuk a citromot, 2-3 ujjnyi vékony csíkot hántunk le róla. Felforraljuk a tejet 40 g kristálycukorral, a citromhéjjal, a felhasított vaníliarúddal és a belsejéből kikapargatott péppel, valamint a vajjal/margarinnal. Beleszórjuk a rizst, és mérsékelt tűzön, gyakorta megkeverve puhára-ragacsosra főzzük (20-22 perc). Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, majd elkeverünk benne 1 dl felveretlen tejszínt.

2. A mártáshoz a szedret leöblítjük, jól lecsepegtetjük, felét turmixkehelyben péppé pörgetjük, áttörjük. 80 g kristálycukrot összeforralunk a vörösborral, hozzáadjuk a szederpépet és a fűszereket, élék tűzön 5 percig főzzük. 4-8 szép szem kivételével belekeverjük a maradék szedret és a 2 ek. hideg vízben feloldott étkezési keményítőt, szelíd forralással éppen csak besűrítjük (1 perc). Jéghideg vízbe állítva kihűtjük.

3. Kemény habbá verjük a maradék 2 dl tejszínt, lazán beleforgatjuk a rizsbe, és a szedermártással rétegezve 4 szépséges kehelybe/tálkába simítjuk (jusson a tetejére is!), jól behűtjük (2 óra). Tálaláskor a félretett szederszemekkel, esetleg néhány ribizlifürttel és citromfűlevélkékkel díszítjük, végül megszórjuk mandulával/pisztáciával.

Változatok:

Készíthetjük egyéb karakteres gyümölcsökkel, pl. meggyel, málnával, sárgabarackkal, erdei bogyósokkal, szilvával, illetve ezek befőtt/mélyhűtött változatával is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

372 kcal/kehely

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Zöldségleves májgaluskával

Korhely
lencseleves

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Tejszínes-gombás
galuska

Almahab
gesztenyeágyon

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Bécsi
krumplisaláta

Fahéjas-részeges
madártej

Spárga tojásos
zöld morzsával

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Húsos
kelkáposztaleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: