2017. október 23.
Gyöngyi napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek


Fotó: Elendel

Szilvás-habos
rizsfelfújt

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 liter+2 ek. tej
  • 1 (bio)citrom héja
  • 200 g kerek szemű rizs
  • 600 g érett, magvaváló szilva
  • 1+3+2 ek. finomított kristálycukor
  • kisujjnyi fahéj
  • 2 tojás
  • 30 g gyalult mandula
  • diónyi vaj/margarin a tálhoz
  • 1 ek. barnacukor
  • néhány citromfű- vagy mentalevél

1. 1 liter tejet felforralunk 1 csipet sóval és az alaposan megmosott citrom sárga héjából lehántott 4-5 kisujjnyi csíkkal. Beleszórjuk a rizst, és szelíd tűzön, gyakran megkeverve teljesen puhára, szinte krémszerűre főzzük (30 perc).

2. Közben a szilvát megmossuk, a szemeket félbevágjuk, kimagozzuk, lábaskába szórjuk. Hozzáadunk 1 ek. kristálycukrot, a fahéjat és 1 dl vizet, mérsékelt tűzön, fedő nélkül 5 percig forraljuk, hűlni hagyjuk.

3. Eltávolítjuk a rizsből a citromhéjat. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval és 3 ek. apránként beleszórt kristálycukorral kemény-fényes habbá verjük, majd lazán belekeverjük a mandulát. A tojássárgákat 2 ek. tejjel és 2 ek. kristálycukorral habosra verjük, a rizshez adjuk, végül beleforgatjuk a hab felét.

4. A szilvát szűrőtálba csúsztatjuk, lecsepegtetjük, a fahéjat kiemeljük. A rizs felét nem túl mély, vajjal/margarinnal kikent sütődénybe szedjük, elsimítjuk rajta a szilva 2/3-át, aztán a maradék rizs és szilva következik. 220 °C-os sütőben 30 percig sütjük, aztán nagyobb foltokban tetejére halmozzuk a maradék tojáshabot, megszórjuk a barnacukorral, és további 10 percre visszatesszük a sütőbe. Citromfű-/mentalevélkékkel díszítve langymelegen tálaljuk.

Tippek:

– Néhány csepp jó minőségű szilvapálinkával bolondított szilvamártást, vaníliás desszertöntetet kínálhatunk hozzá.
– Nagyon dekoratív, ha egyszemélyes tűzálló tálkákban sütjük meg a masszát.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

465 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtos-sonkás
papucs

Almás-gombás
rakott krumpli

Majonézes
kínaikel-saláta

Céklás-burgonyás
heringsaláta

Krumplisaláta
túrókrémmel

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Gombás táska

Sonkakrémes
töltött tojás

Sonkás és
sajtos roló

Sajtkrémes
mártogató

Almás-zöldséges
heringsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: