2017. június 29.
Péter, Pál napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Bár ízvilága mediterrán, a magyar kenyér ünnepén is megállja a helyét. Egyszerű, finom, biztos siker!


Fotó: Hemző Károly

Olívás-paradicsomos
kenyérkoszorú

Hozzávalók 20 szelethez:

  • 500 g finomliszt
  • 1 ek. kristálycukor
  • 20 g élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 2 dl víz
  • 1 csapott ek. só
  • 5 ek.+1 kk. (classico) olívaolaj
  • 80 g olajos, aszalt paradicsom
  • 80 g kimagozott, fekete olívabogyó
  • 1 kk. lágy vaj/margarin
  • 1 kk. oregánó
  • feketebors
A
B
C
D
E

1. Az átszitált liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük a cukorral és az élesztővel elkevert tejet, felfuttatjuk. Hozzáadjuk az ugyancsak langyos vízben feloldott sót, 5 ek. olívaolajat, és hólyagosra dagasztjuk. Megszórjuk liszttel, letakarjuk, a kétszeresére kelesztjük (30 perc).

2. A paradicsomot lecsepegtetjük, és az olívabogyókkal együtt darabosra vágjuk (A). Kikenünk vajjal/margarinnal egy 26 cm-es koszorúformát.

3. A tésztát lisztezett munkalapon kihuzogatjuk, tetejére szórjuk a paradicsomos-olívás vagdalékot (B), az oregánót és kevés frissen őrölt borsot. Négy csücskét felhajtjuk (C), jól összegyúrjuk, majd 1,2 méteres (vagy két 60 cm-es) rudat sodrunk belőle. Félbehajtjuk, megtekerjük (D), a formába fektetjük, konyharuhával letakarva 30 percig kelesztjük.

4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, aljára beteszünk egy meleg vízzel félig telt edénykét (a jó kelt tészta sütéséhez gőz kell!). Megkenjük a tésztát 1 kk. olajjal (E), és a sütő közepén 45-50 percig sütjük. A sütőből kivéve azonnal megspricceljük 1-2 ek. hideg vízzel, 5 perc múlva rácsra borítjuk, hagyjuk teljesen kihűlni, csak azután szeleteljük. Grillezett húsok, zöldségek, hideg pecsenyék mellé kínálhatjuk, de önmagában is mennyei!

Tippek:

Konyharuhával vagy többszörösen összehajtogatott papírkendővel bélelt, jól záródó dobozban több napig friss marad (a konyharuha/papírkendő „klímaberendezésként” működik). Mélyhűthető!

Italajánlat:

Könnyű, száraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

110 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás és
sajtos roló

Mozzarellás paradicsomsaláta
és -nyársak

Túrós zöldségtorta

Tonhalas-babos
paradicsomsaláta

Sajtkrémes-olívás
paprikacsónakok

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Toszkán olívás
lapos kenyér

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Sajtkrémes
mártogató

Zöldséges rétes

Fasírtmuffin

Gombás-paradicsomos
bruschetta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: