2017. november 25.
Katalin napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Égetett tészták

Semleges ízénél fogva ezt a fánkféleséget édes és sós töltelékkel,
a legváltozatosabb alakokra formázva készíthetjük. Könnyű, kiadós, olcsó,
sokáig eláll, ráadásul gyorsan és egyszerűen megsüthető. Csupán néhány
apróságot kell szem előtt tartanunk, és a siker elkerülhetetlen.


Fotó: Hemző Károly

Alaprecept – Képviselőfánk-
avagy égetett tészta

Hozzávalók kb. 20 kisebb fánkhoz:

  • 1 dl víz
  • 1 csipet só
  • 1 kk. kristálycukor
  • 60 g vaj/margarin
  • 100 g finomliszt
  • 4 tojás
A
B
C
D
E
F

1. A vizet felforraljuk a sóval, cukorral és a vajjal/margarinnal. Egyszerre hozzáadjuk a lisztet (A), erőteljesen összekeverjük, és mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve csak addig pirítjuk (2 perc), amíg a massza el nem válik az edény falától, az edény alján vékony fehér hártya nem képződik (B), a tészta pedig pattogó-sercegő, „égetett” hangot nem hallat (innen a neve).

2. Lehúzzuk a tésztát a tűzről, azonnal, erőteljesen belekeverünk 1 tojást, és hagyjuk majdnem teljesen kihűlni (C). Áttesszük egy keverőtálba, és egyenként, alaposan beledolgozzuk a maradék 3 tojást, elektromos habverővel jól kikeverjük (D), mert ettől lesz szép üreges, levegős a megsült fánkok belseje.

3. Sütőpapírral kibélelünk egy nagyobb tepsit vagy sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, az aljára beteszünk egy forró vízzel ujjnyira felöntött kisebb tepsit (a fánkok növekedéséhez-felfújódásához gőzre van szükség!).

4. A tésztát 10-12 mm átmérőjű csillagbetéttel ellátott nyomózsákba szedjük (E), és 3-4 cm távolságra egymástól (sütés közben jócskán megnőnek!) 2-3 cm átmérőjű vagy a további felhasználásnak megfelelő, tetszőleges nagyságú halmokat-rózsákat nyomunk a tepsire (F) (nyomózsák helyett 2 kiskanál is megteszi). Betesszük a sütőbe, és középső bordamagasságon 25-30 percig, aranysárgára sütjük őket. A sütő ajtaját sütés közben nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta!

5. A sütőből kivett fánkok tetejét azonnal-forrón, ollóval vagy fűrészfogú késsel le- illetve bevágjuk, hogy a gőz azonnal távozhasson a belsejükből. Ha ugyanis a gőz bentreked, a fánkok összetöppednek, elvesztik ropogósságukat! Az esetleges hártyaszerű tésztadarabkákat-maradványokat egyszerűen kiemeljük a fánkok belsejéből és hagyjuk őket egészen kihűlni, majd az egyes receptek szerint dolgozunk vele tovább.

Fontos:

– A friss tojásokat igen alaposan, türelmesen, egyenként dolgozzuk bele a masszába, hogy minél egyenletesebben eloszolhassanak benne – ettől lesznek szép, üregesek a fánkok.
– Az előmelegített, forró sütő aljára tegyünk egy forró vízzel 2-3 ujjnyira felöntött kisebb tepsit, lábaskát vagy konzervdobozt, mert ahhoz, hogy a tészta szépen felfújódhasson, gőz szükséges.
– A gőz jelenléte sarkalatos pont, ezért nem szabad sütés közben (de legalábbis a megadott sütési idő kétharmadáig) kinyitni a sütő ajtaját. És ez az oka annak is, hogy a sütőből kivett, még forró fánkokat fűrészpengéjű késsel vagy ollóval ajánlatos azonnal felvágni, ugyanis ha a gőz a belsejükben reked, a fánkok összetöppednek, tésztájuk pedig megereszkedik, holott akkor az igazi, ha ropogós marad.

Tippek:

Mivel nagyszerűen tűrik a mélyhűtést, érdemes belőlük egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni. Miután kihűltek, töltetlenül papírtálcára sorakoztatjuk, majd nejlontasakba zárjuk, és gyorsfagyasztjuk őket. Szobahőmérsékleten 1/2 óra alatt felengednek, és a frissel azonos módon használhatók fel.

Érdekességek:

Szakszerűen szólva égetett tészta a neve, amelyet onnan kapott, hogy a vízzel és zsiradékkal erős tűzön összefőzött lisztes massza egyszer csak sistergő-pattogó hangot kezd hallatni, mintha csakugyan égne-pirulna. Noha a tészta maga francia eredetű, a magyar konyhára német-osztrák közvetítéssel került, és a német Brandteig szó magyar tükörfordítása – ezt csak a nyelvészkedők kedvéért említem meg. Legnépszerűbb (vaníliakrémmel és tejszínhabbal töltött) változata után, képviselőfánk tésztának is szoktuk hívni. Becenevét még a bőséges reggelihez-uzsonnához szokott mikszáthi Tisztelt Ház idejében kapta, amikor – nem bírva kivárni az ebédidőt – a képviselő urak két interpelláció között (vagy közben?) ki-kiszöktek a kávézóba, hogy kisebb-nagyobb falatnyi, de gyorsan elfogyasztható „éhségcsillapítót” vegyenek magukhoz.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

55 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 15 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 15 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Lajos Mari
2016. 08. 15. 21:16
Válasz FZs részére: Örülök, hogy segített a recept! Azt pedig a többi kedves olvasó részére írom, hogy a "bodag" szó jelentése: lapos kenyér, lepény, lángos. Szívélyes üdvözlettel: Lajos Mari
FZs
2016. 08. 08. 11:33
Kedves Mari! Végre sikerült az Ön leírása alapján habkönnyű, magas, lyukas belsejű képviselőfánkot sütnöm. Rengeteg próbálkozás után egyre bodagabbak lettek. Most pedig...! Szerintem ami fontos, és senki nem tért ki rá eddig: a tészta alapos kidolgozása az egymás után beleütött tojásokkal. Nem fakanállal kevergetni az egyre nehezebben keverhető tésztát, hanem a gép kelttészta-keverőjével alaposan kidolgozni. A másik a sütés: nem előre begőzösíteni a sütőt, hanem egyszerre betolni a tálkában a forrásban lévő vizet és a tésztát. Harmadik: addigra párologjon el a tálkából a víz, mire a tészta egy kis külső réteget kap, felfúvódik. (15-20 perc) Aztán száraz sütőben még sülhet (15 perc) Még egyszer köszönöm!
Lajos Mari
2015. 02. 04. 10:16
Válasz Langmajer Melinda részére: Kedves Melinda! Elnézést kérek a késedelmes válaszért. A fánk sütésével kapcsolatban többféle módszer létezik, én a kevésbé kockázatosat javasoltam, de talán nem hangsúlyoztam eléggé, hogy a tepsiben lévő víznek FORRÓNAK kell lennie, hogy azonnal gőz képződjön. Az is bevált módszer, hogy közvetlenül a sütés megkezdése előtt a sütő aljára löttyintünk kb. 1/2 dl vizet (ez azonnal, sisteregve gőzzé válik) vagy lévén ez utóbbi módszer kissé balesetveszélyes, illetve gyakorlat kell hozzá, beteszünk a sütő aljára 1 jégkockát és megvárjuk, amíg elolvad és gőzölögni kezd a víz. Egyébként a légkeveréses módszer általában véve jó, de kiszáradnak tőle a sütemények. Sütheti a fánkocskákat gőz nélkül is, ez esetben vissza kell venni a hőmérsékletet 180 fokra, és 20 percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját. Ez idő alatt a fánkok megnőnek, de a belsejük még nyers, ezért további 15-18 percig még 150-160 fokon tanácsos sütni. Most aztán jó sok mindent javasoltam, kérem, próbálja ki, Önnek melyik válik be. Szívélyes üdvözlettel Lajos Mari
Langmajer Melinda
2014. 12. 23. 21:33
Üdv! Csupán egy megjegyzés! A víz amit alá kell tenni teljesen tönkre tette az összes kis fánkot. Lap vékonyak lettek, és teljesen használhatatlanok! Miután kivettem a vizes tepsit már egy fokkal javult a helyzet. Hőlégkeverést javaslok a víz helyett!

Hasonló receptek


Sonkás-tökmagos
bukta

Habos
mákos szelet

Pórés-cukkinis
lazactorta

Kakaós-túrós
kocka

Spenótos pite

Epres-habos
fánkocskák

Kakaós csiga

Fűszeres-almás
szelet

Nektarinos-
túrós kocka

Leveles
tepertős pogácsa

Diós-mákos
ikerkalács

Sonkás sajttorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: