2017. október 17.
Hedvig napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

A sertéshúsok legnemesebbje a jellegzetes formájú szűzpecsenye, amely –
ha jól van elkészítve – szinte elomlik az ember szájban. Néhány apróságra tehát
ügyelni kell: ajánlatos a húst megfelelő vastagágúra szeletelni és a megadott
ideig-módon sütni, a többi gyerekjáték.


Fotó: Hemző Károly

Rokfortos szűzérmék
paprikakörettel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-2 piros és sárga húsú paprika
  • 1 chilipaprika
  • 2 zsenge cukkini (300-350 g)
  • 1 ág (20 cm-es) rozmaring
  • 3-4 szál kakukkfű
  • 2 közepes sertésszűzpecsenye (kb. 350 g/db)
  • 12-24 szelet bacon vagy füstölt szalonna
  • só, bors
  • 2+1 ek. olaj
  • 150 g márvány- vagy rokfort sajt
A
B
C
D

1. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, megmossuk, a hagymát karcsú gerezdekre vágjuk. A paprikákat és a cukkinikat megmossuk, a színes paprikákat félbevágjuk, csumájukat kiemeljük, a magokat és ereket eltávolítjuk, vékony csíkokra szeljük. A chilipaprika ereit és magjait a kívánt csípősség mértékében kiemeljük, illetve meghagyjuk, és felaprózzuk. A hámozatlan cukkinik két végét leválasztjuk, hosszában kettévágjuk, nem túl vékonyan felkarikázzuk. A zöldfűszereket megmossuk, lerázzuk róluk a vizet.

2. Leöblítjük a szűzpecsenyéket, felitatjuk róluk a vizet, felületükről eltávolítjuk a zsírmaradványokat, majd késheggyel alászúrva-bújva lefejtjük róluk az ezüstös hártyát (A). Kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, tenyérrel vagy széles késpengével szelíden ellapítjuk őket, egyenként baconszeletekbe göngyöljük, és derékban zsineggel megkötözzük (B), azaz formára igazítjuk.

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kibélelünk alufóliával egy akkora tepsit, hogy egy sorban elférjenek benne a húsdarabok. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat. Beletesszük a szűzérméket és a kettétört rozmaringágat, élénk tűzön barnára pirítjuk az egyik oldalukat, azután megfordítjuk, meghintjük sóval, frissen őrölt borssal, és továbbra is élénk tűzön megpirítjuk a másik oldalukat is (3+3 perc).

4. A húsdarabokat a tepsibe sorakoztatjuk úgy, hogy másodjára pirított oldaluk kerüljön fölülre, megszórjuk sóval és őrölt borssal, lazán letakarjuk alufóliával (pirulniuk már nem kell!), aztán betoljuk a sütő közepére, és 15 percig sütjük.

5. Közben mélyebb, tiszta serpenyőbe öntjük a leülepedett sütőzsiradékot, hozzáadunk 1 ek. olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát. Rádobjuk a cukkinit (C), majd a paprikaféléket, hozzáadjuk a szárakról lehúzott kakukkfűlevélkéket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és élénk tűzön, folyamatosan keverve 5-7 perc alatt félpuhára-ropogósra pirítjuk. Fedő alatt melegen tartjuk.

6. A sajtot vékony lapocskákra vágjuk. Kivesszük a húst a sütőből, arányosan elosztva a szűzérmék tetejére fektetjük a sajtot (D), és már csak annyi időre tesszük vissza a sütőbe, amíg a sajt elolvad (5-7 perc).

7. A serpenyőben lévő pecsenyelajat-lét egy kevés vízzel (vagy fehérborral) összeforraljuk, leszűrjük. A húst tálra rendezzük, körbeöntözzük a pecsenyelével, és a pirított zöldség kíséretében tálaljuk. További köretként párolt petrezselymes/currys rizs, szerecsendióval illatosított burgonyapüré illik hozzá.

Italajánlat:

Rozé vagy könnyű vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

638 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tojás tormás-
krémsajtos
tésztafészekben

Tavaszi
zöld leves

Gazdag rizssaláta
tojással

Májas-fokhagymás
töltött libamell
zsemlefelfújttal

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Ráksaláta
narancskehelyben

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Spenótos papucs

Lazacos csillag

Spenótos
töltött burgonya

Tonhalas
krumplisaláta

Gyönyörűséges orosz
hússaláta tojással
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: