2017. október 18.
Lukács napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Hemző Károly

Erdeigomba-
torta

Hozzávalók 8 szelethez:

  • A tésztához:
  • 250 g finomliszt
  • 125 g vaj/margarin + diónyi a formához
  • 1 kk. tejföl
  • 1 kk. só
  • 1 tojássárgája
  • A töltelékhez és az öntethez:
  • 400 g erdei/vargánya és barna sampinyon gomba vegyesen
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • 1 karcsú szál póréhagyma
  • 2 ek. vaj/margarin
  • só, bors
  • 1,5 dl habtejszín
  • 3 tojás
  • 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 50 g érett gouda sajt vagy egyéb karakteres sajt
  • 6-8 szál petrezselyem
  • 1/2 tojásfehérje

1. A tésztához elmorzsoljuk a lisztben a vajat/margarint. Hozzáadjuk a tejföllel és a sóval elkevert tojássárgáját, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 30 percet pihentetjük.

2. A töltelékhez megtisztítjuk a gombákat: kemény sörtéjű ecsettel vagy durva szövésű vászonkendővel ledörzsöljük felületükről a földmaradványokat, szárukból csak annyit vágjunk le, amennyit feltétlenül szükséges, aztán vékonyan felszeleteljük.

3. A hagymát, fokhagymát és a póréhagymát megtisztítjuk (ezúttal a pórénak csak a fehér és világoszöld részét használjuk fel), valamennyit karikákra vágjuk, és megfonnyasztjuk a felforrósított vajban/margarinban. Rádobjuk a gombát, élénk tűzön, gyakran megkeverve 3-4 percig pirítjuk, levét elfőzzük, végül egy kevés sóval és borssal ízesítjük. Hagyjuk kihűlni (néhány formás gombaszeletet mindjárt félreteszünk díszítéshez).

4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát kikenünk vajjal/margarinnal. A tésztát lisztezett munkalapon 30-32 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, a formába terítjük. Szegélyét körbevágjuk, ujjheggyel összecsippentjük, alját villával megszurkáljuk, nehezékkel lenyomtatjuk és vaksütéssel elősütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd belesimítjuk a hagymás gombát.

5. Az öntethez elkeverjük a tejszínt a tojásokkal, ízlés szerint sóval, borssal, a provence-i fűszerkeverékkel, majd hozzáadjuk a frissen reszelt sajtot és a finomra vágott petrezselymet. Merőkanállal egyenletesen bevonjuk vele a tölteléket, tetején elrendezzük a félretett gombaszeleteket, a tészta szegélyét pedig megkenjük a tészta készítésekor kimaradt tojásfehérjével.

6. 180 °C-os sütőben, középső bordamadasságra állított rácson 50-55 percig sütjük (tűpróba!). Melegen vagy langyosan előételként tálaljuk, de hidegen (nem behűtve!) is finom, különleges. Ha italkorcsolyának szánjuk, 12 vékonyabb szeletre vágjuk.

Italajánlat:

Könnyű, száraz borok

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

371 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrém
paprikaladikban

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Spenótos papucs

Tésztában sült
vagdalt

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Camembert
sajtfalatkák

Zöldborsós-szalámis
rántottahasáb

Francia hagymás-
sonkás pite

Krémsajtos-
olívás papucs

Sajtkrémes
mártogató

Túrós zöldségtorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: