2017. február 26.
Edina napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Hemző Károly

Erdeigomba-
torta

Hozzávalók 8 szelethez:

  • A tésztához:
  • 250 g finomliszt
  • 125 g vaj/margarin + diónyi a formához
  • 1 kk. tejföl
  • 1 kk. só
  • 1 tojássárgája
  • A töltelékhez és az öntethez:
  • 400 g erdei/vargánya és barna sampinyon gomba vegyesen
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • 1 karcsú szál póréhagyma
  • 2 ek. vaj/margarin
  • só, bors
  • 1,5 dl habtejszín
  • 3 tojás
  • 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 50 g érett gouda sajt vagy egyéb karakteres sajt
  • 6-8 szál petrezselyem
  • 1/2 tojásfehérje

1. A tésztához elmorzsoljuk a lisztben a vajat/margarint. Hozzáadjuk a tejföllel és a sóval elkevert tojássárgáját, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 30 percet pihentetjük.

2. A töltelékhez megtisztítjuk a gombákat: kemény sörtéjű ecsettel vagy durva szövésű vászonkendővel ledörzsöljük felületükről a földmaradványokat, szárukból csak annyit vágjunk le, amennyit feltétlenül szükséges, aztán vékonyan felszeleteljük.

3. A hagymát, fokhagymát és a póréhagymát megtisztítjuk (ezúttal a pórénak csak a fehér és világoszöld részét használjuk fel), valamennyit karikákra vágjuk, és megfonnyasztjuk a felforrósított vajban/margarinban. Rádobjuk a gombát, élénk tűzön, gyakran megkeverve 3-4 percig pirítjuk, levét elfőzzük, végül egy kevés sóval és borssal ízesítjük. Hagyjuk kihűlni (néhány formás gombaszeletet mindjárt félreteszünk díszítéshez).

4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát kikenünk vajjal/margarinnal. A tésztát lisztezett munkalapon 30-32 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, a formába terítjük. Szegélyét körbevágjuk, ujjheggyel összecsippentjük, alját villával megszurkáljuk, nehezékkel lenyomtatjuk és vaksütéssel elősütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd belesimítjuk a hagymás gombát.

5. Az öntethez elkeverjük a tejszínt a tojásokkal, ízlés szerint sóval, borssal, a provence-i fűszerkeverékkel, majd hozzáadjuk a frissen reszelt sajtot és a finomra vágott petrezselymet. Merőkanállal egyenletesen bevonjuk vele a tölteléket, tetején elrendezzük a félretett gombaszeleteket, a tészta szegélyét pedig megkenjük a tészta készítésekor kimaradt tojásfehérjével.

6. 180 °C-os sütőben, középső bordamadasságra állított rácson 50-55 percig sütjük (tűpróba!). Melegen vagy langyosan előételként tálaljuk, de hidegen (nem behűtve!) is finom, különleges. Ha italkorcsolyának szánjuk, 12 vékonyabb szeletre vágjuk.

Italajánlat:

Könnyű, száraz borok

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

371 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Fasírtmuffin

Tatárbifsztek

Illatos hússal
töltött cukkini

Ringlis
töltött tojás

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Spenótos papucs

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Túrós zöldségtorta

Húsos
lilahagymatorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: