2017. október 23.
Gyöngyi napja van

TORTÁK > Házias torták

Ezt a tortát több lépcsőben is elkészíthetjük: így mindig csak egy keveset kell
vele bíbelődni. A tésztát előző este összeállíthatjuk, jót tesz neki, ha az éjszakát
a hűtőszekrényben tölti. Sőt meg is süthetjük, így másnap csak tölteni kell.


Fotó: Hemző Károly

Krémes-diós
szőlőtorta

Hozzávalók 12 szelethez:

  • A tésztához:
  • 300 g finomliszt
  • 200 g fagyos vaj/margarin
  • 100 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 kk. sütőpor
  • 2 kk. tejföl
  • 1 tojássárgája
  • A díszítéshez és a krémhez:
  • 80 g dió
  • 1/2 kg csemegeszőlő
  • 8 dl tej
  • 80+50 g porcukor
  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 5 ek. brandy
  • 5 dl muskotályos fehérbor
  • 2 tasak (12 g/tasak) színtelen tortabevonó zselé

1. A tésztához a lisztet, a vajat/margarint, a porcukrot, a sót, a sütőport, a tejföllel elkevert tojássárgáját gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (aprítógépben néhány pillanat az egész), folpackba csomagoljuk, 1/2 órára hidegre tesszük. 5-6 gerezd diót félreteszünk, a többit darabosra vágjuk. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, konyharuhába hempergetve szárazra töröljük.

2. Kikenünk vajjal/margarinnal egy 26-28 cm átmérőjű, lapos gyümölcstortaformát. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, a formába terítjük, alját villával megszurkáljuk, és 180 °C-os sütőben vaksütéssel világosra sütjük (20-25 perc). A formában hagyjuk kihűlni, tetejét megszórjuk a vágott dióval.

3. A tejjel és 80 g porcukorral sűrű krémet főzünk a pudingporból, hozzáadjuk a brandyt, hideg vízfürdőbe állítva langyosra hűtjük (4-5 perc). Elsimítjuk a tészta tetején a krémet, kirakjuk a szőlőszemekkel és a félretett diógerezdekkel, hagyjuk teljesen kihűlni.

4. A maradék 50 g porcukorral és a borral elkészítjük a zseléporból a tortabevonót, aztán a torta közepéről indulva, kanalanként a tetejére csorgatjuk (vigyázat, gyorsan dermed!), és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Külön tálkában tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Tippek:

Ha kemények-nagyok a szőlő magjai, tanácsos eltávolítani őket, mégpedig úgy, hogy a szőlőszemek lehetőleg egyben maradjanak, tehát: egy gémkapcsot kampószerűen kihajlítunk, beledugjuk a szár felőli részén a szőlőszembe, megforgatjuk, és a maggal együtt kihúzzuk.

Italajánlat:

Édes pezsgő, desszertbor, kávé, cappuccino

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

337 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tatárbifsztek

Almás-szőlős
sajtsaláta

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Körtés-diós
zellersaláta

Mini sajtnyársak

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Erdeigomba-
torta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Burgundiai
rokfortos körte

Spenótos papucs

Ringlis
töltött tojás

Tésztában sült
vagdalt
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: