2018. április 21.
Konrád napja van

TORTÁK > Házias torták

Ezt a tortát több lépcsőben is elkészíthetjük: így mindig csak egy keveset kell
vele bíbelődni. A tésztát előző este összeállíthatjuk, jót tesz neki, ha az éjszakát
a hűtőszekrényben tölti. Sőt meg is süthetjük, így másnap csak tölteni kell.


Fotó: Hemző Károly

Krémes-diós
szőlőtorta

Hozzávalók 12 szelethez:

  • A tésztához:
  • 300 g finomliszt
  • 200 g fagyos vaj/margarin
  • 100 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 kk. sütőpor
  • 2 kk. tejföl
  • 1 tojássárgája
  • A díszítéshez és a krémhez:
  • 80 g dió
  • 1/2 kg csemegeszőlő
  • 8 dl tej
  • 80+50 g porcukor
  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 5 ek. brandy
  • 5 dl muskotályos fehérbor
  • 2 tasak (12 g/tasak) színtelen tortabevonó zselé

1. A tésztához a lisztet, a vajat/margarint, a porcukrot, a sót, a sütőport, a tejföllel elkevert tojássárgáját gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (aprítógépben néhány pillanat az egész), folpackba csomagoljuk, 1/2 órára hidegre tesszük. 5-6 gerezd diót félreteszünk, a többit darabosra vágjuk. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, konyharuhába hempergetve szárazra töröljük.

2. Kikenünk vajjal/margarinnal egy 26-28 cm átmérőjű, lapos gyümölcstortaformát. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, a formába terítjük, alját villával megszurkáljuk, és 180 °C-os sütőben vaksütéssel világosra sütjük (20-25 perc). A formában hagyjuk kihűlni, tetejét megszórjuk a vágott dióval.

3. A tejjel és 80 g porcukorral sűrű krémet főzünk a pudingporból, hozzáadjuk a brandyt, hideg vízfürdőbe állítva langyosra hűtjük (4-5 perc). Elsimítjuk a tészta tetején a krémet, kirakjuk a szőlőszemekkel és a félretett diógerezdekkel, hagyjuk teljesen kihűlni.

4. A maradék 50 g porcukorral és a borral elkészítjük a zseléporból a tortabevonót, aztán a torta közepéről indulva, kanalanként a tetejére csorgatjuk (vigyázat, gyorsan dermed!), és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Külön tálkában tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Tippek:

Ha kemények-nagyok a szőlő magjai, tanácsos eltávolítani őket, mégpedig úgy, hogy a szőlőszemek lehetőleg egyben maradjanak, tehát: egy gémkapcsot kampószerűen kihajlítunk, beledugjuk a szár felőli részén a szőlőszembe, megforgatjuk, és a maggal együtt kihúzzuk.

Italajánlat:

Édes pezsgő, desszertbor, kávé, cappuccino

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

337 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tatárbifsztek

Tésztában sült
vagdalt

Spenótos papucs

Burgundiai
rokfortos körte

Orosz
csirkehússaláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Almás-szőlős
sajtsaláta

Körtés-diós
zellersaláta

Ringlis
töltött tojás

Ráksaláta
narancskehelyben

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: