2017. augusztus 21.
Sámuel napja van

LEVESEK > Krémlevesek


Fotó: Hemző Károly

Sajtos
zellerkrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 közepes fej hagyma vagy 1 csokor újhagyma
  • 4 szál szárzeller
  • 500 g zellergumó
  • 200 g burgonya
  • 100 g edami vagy füstölt sajt
  • 2 ek. olaj
  • 1 kk. zöldséges ételízesítő
  • 1-2 csipet szárított kakukkfű
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, őrölt fehér bors
  • 4 koktélparadicsom
  • néhány zeller- vagy petrezselyemlevél

1. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk (ha újhagymából készítjük, 8-10 cm-t a zöldjéből is felkarikázunk). A szárzellert alaposan megmossuk, a szárak felületén lévő szálakat lehúzzuk-eltávolítjuk, 1 cm-es karikákra aprítjuk. A zellergumókat és a burgonyát meghámozzuk, megmossuk, apróra felkockázzuk. A sajtot megreszeljük.

2. Megfonnyasztjuk az olajban a hagymát/újhagymát. Hozzáadjuk a szárzellert, fedő alatt 2 percig pároljuk, majd kiveszünk belőle 2 evőkanálnyit a díszítéshez (melegen tartjuk). Rádobjuk a zeller- és burgonyakockákat, élénk tűzön 1-2 percig pirítjuk, megszórjuk az ételízesítővel, felöntjük 1,2 liter vízzel, és félig lefedve az egészet vajpuhára főzzük.

3. Botmixerrel finom krémmé turmixoljuk a zöldségeket a főzőlében, hozzáadjuk a tejszínt és a kakukkfüvet, összeforraljuk. Beleszórjuk a sajtot, olvadásig kevergetjük, végül utánasózzuk és őrölt fehér borssal illatosítjuk. Tálaláskor a levest mélytányérokba vagy öblösebb levesescsészékbe szedjük, tetejét a félretett szárzellerkarikákkal, elnegyedelt paradicsomokkal és zeller-/petrezselyemlevelekkel díszítjük. Pirított zsemlekockákat kínálhatunk hozzá.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

295 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Mediterrán krumplisaláta

Tejszínes
sóskaleves

Uborkás-sonkás
rizssaláta

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Tavaszi
zöld leves

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Mentás
csicseriborsósaláta

Hagymás-répás
karfiolsaláta

Zöldborsós újhagyma-
krémleves retekkel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: